Mellin: Hela havet stormar i FP

Foto: LOTTE FERNVALL
Jan Björklund.
KOLUMNISTER

Jan Björklunds dagar som FP-ledare måste betraktas som räknade.

När partitoppar öppet fronderar mot ordföranden befinner han sig på ett sluttande plan.

Det är hela havet stormar nu i Folkpartiet. Den ena höga företrädaren efter den andra reser sig upp och rasar mot förslag om att snabba upp integrationsprocessen som en intern arbetsgrupp tagit fram.

Och som partiledaren Jan Björklund ställt sig bakom genom att skriva under en debattartikel där förslagen presenterades.

Framför allt är det förslaget om tidsbegränsade uppehållstillstånd som retat upp företrädare som förra EU-ministern Birgitta Ohlsson, Frida Johansson Metso, ledamot av partistyrelsen, Mohammad Hassan, oppositionsråd i Uppsala och ledamoten av EU-parlamentet Cecilia Wikström.

■ ■ ■

Den senare anser sig till råga på allt vara förd bakom ljuset genom att förslaget diskuterades när hon hade åkt till Bryssel i måndags.

Frida Johansson Metso gick också till ytterligheter och med vill ta debatt med Björklund i SVT:s Aktuellt om förslagen.

Det ville, på goda grunder, inte han. Hur skulle det sett ut om två folkpartister från samma partistyrelse stått och skällt på varann i direktsänd tv?

Men i stället för att avstå helt åkte Jan Björklund i alla fall till studion. Vid ett bord stod Metso Johansson, vid ett annat huserade Björklund och båda frågades ut av programledarna. En absurd tillställning.

Gamla sanningar gäller inte längre i politiken. Men i normala fall skulle partiledaren befinna sig i en brant utförslöpa när en rad framträdande partiföreträdare öppet fronderar mot honom, eller henne.

■ ■ ■

Det skulle innebära att Jan Björklunds dagar är räknade. Partiet har kommundagar i vår och ordinarie landsmöte i höst.

Det var vid kommundagarna 2007 som Björklunds företrädare Lars Leijonborg fick silkessnöret.

Björklund riskerar att utsättas för samma sak. Om han inte gör som KD:s Göran Hägglund, själv bestämmer sig för att gå.

Jan Björklund har varit FP-ledare sedan 2007 och deklarerade så sent om häromdagen att han fortfarande är hungrig på uppgiften.

Det finns ingen anledning att misstro honom. Men är Folkpartiet fortfarande hungrigt på Jan Björklund?

ARTIKELN HANDLAR OM