Det här kommer att leda till kaos

1 av 3
KOLUMNISTER

Om SDU:s ledarduo, William Hahne och Gustav Kasselstrand, utesluts ur Sverigedemokraterna blir det kaos.

Den nationalistiska falangen i Sverigedemokraterna känner sig undanträngd och är beredd att gå långt för att försvara sina positioner.

Enligt flera källor löper Gustav Kasselstrand, ordförande i ungdomsförbundet SDU och William Hahne, SDU:s vice ordförande och ordförande i partiets Stockholmsdistrikt, hög risk att uteslutas ur SD. Slutligt beslut fattas av partistyrelsen som har nästa möte i slutet av månaden.

Om de utesluts kommer det på kort sikt leda till kaos i Sverigedemokraterna. Inte bara för att deras falang gillar att bråka.

Utan framför allt för att de inte kommer vara den enda som kastas ut. Om partiledningen ska vara konsekventa, och det kan man nog förvänta sig, blir det betydligt fler som tvingas riva medlemskortet. Aftonbladets källor talar om ett 20-tal personer.

Expos Alex Bengtsson liknade i Aftonbladets webb-tv den stundande oredan med den kalabalik som massuteslutningarna kring sekelskiftet skapade.

Även då skulle den mest vildvuxna del av högerfalangen rensas ut. Det ledde bland annat till att de numera avsomnade Nationaldemokraterna skapades av missnöjda före detta SD:are.

■ ■ ■

En liknande utveckling nu är inte otänkbar. Men det nya partiet måste i så fall positionera sig till höger om Sverigedemokraterna och driva en ännu mer råbarkad invandringspolitik.

Men dit är det ännu långt. I första hand kommer den, SD:s nationalistiska falang, högljutt slåss för att försvara sina positioner. De känner sig med rätta undanträngda och hatar det såklart.

Konflikten mellan William Hahne och hans anhängare och partiledningen handlar om partiets inriktning. Sedan fyra år tillbaka kallar sig Sverigedemokraterna för ett socialkonservativt parti som vilar på nationalistisk grund.

Den etiketten har ungdomsförbundet SDU vägrat att använda. I stället sätter förbundet ”nationen” i högsätet. Om invandring tycker SDU bland annat så här:

”SDU finns till för Sveriges och svenskarnas skull. Vi hjälper gärna andra folk, men sätter alltid det svenska folket i första hand.”

Så rakt på sak skulle aldrig Sverigedemokraterna uttrycka sig. Men målen för båda organisationerna är till förvillelse lika  - att strypa invandringen till ett  minimum.

Ända sedan han blev partiledare för tio år sedan har Jimmie Åkesson och hans närmaste målmedvetet jobbat med att putsa Sverigedemokraterna fasad så att de kan accepteras i större grupper. Det har varit ett framgångsrikt, i senaste riksdagsvalet mer än fördubblades stödet för SD.

Därför är det på sikt rätt av Åkesson att ta striden med revoltörerna till höger, han har inget annat val.

■ ■ ■

Hahne och Kasselstrands mer konservativa framtoning och ultimata inställning till invandring kan hota partiledningens ambitioner att växa ytterligare.

Partiledningen kan också, med blicken fäst i backspegeln, konstatera att i val har partier till höger om SD, åtminstone hittills, inte haft några större framgångar. Och SD vill vara ett stort parti vars pipa andra dansar efter.

Siktet är inställt på att gå om Moderaterna och i nästa val bli riksdagens näst största parti. Det tänker Jimmie Åkesson varken låta Kasselstrand, Hahne eller någon annan, att lägga hinder i vägen för.