Ledningen kommer att vinna den här striden

VIKARIENSverigedemokraternas Mattias Karlsson.
KOLUMNISTER

Det finns ingen tvekan. SD:s ledning kommer att slå ner ungdomsförbundets uppror. Kosta vad det kosta vill. Konflikten mellan Sverigedemokraternas ledning och ungdomsförbundet SDU är en tvättäkta maktkamp som handlar om den politiska dagordningen.

Ungtupparna i SDU ­anser att moderpartiet har övergivit den rena läran.

Ledningen, med Jimmie Åkesson, Mattias Karlsson och Richard Jomshof i spetsen, vill att Sverige­demokraterna ska växa ytterligare och snarare dra sig mot mitten än högerut. Veckans blodiga fas av ­inbördeskriget i SD startade som ett uteslutningsärende.

William Hahne, vice ordförande i SDU och ordförande i partiets Stockholmsdistrikt, skulle bort. Bland annat för att ha använt ­medlemsregistret på fel sätt.

Sovjetmetoder, väste han och fick eldunderstöd. Bland annat från SDU:s ­vice ordförande i Dalarna som kallade det ”vidrig maktfullkomlighet”.

Där och då fick parti­ledningen nog. Ungdomsupproret skulle kvävas. Uppgifter om samröre mellan SDU-medlem­mar, högerextrema Nordisk ungdom och en lika högerextrem gruppering i Italien spreds till media (med bildbevis).

Partisekreterare avslöjade att vissa till och med uttryckt sig antisemitiskt. Partiledningen kommer att vinna den här striden. De vill att SD blir ­Sveriges näst största parti. Ingen, inte ens de djupt troende i SDU, får äventyra det även om offren skulle bli många. Det man kan fråga sig är varför konflikten kommer i öppen dager nu. Slitningarna mellan moderpartiet och ungdomsförbundet har pågått länge. Men inte som ett fullskaligt krig ­inför öppen ridå.

Orsaken är inte en utan flera. Partier döljer interna konflikter under valår. Året därpå kan de blomma ut, väljarna har redan sagt sitt och till nästa val kommer de ha glömt vad motsättningarna handlade om.

Ett annat skäl är Jimmie Åkessons långa frånvaro. Det uppstår alltid ett vakuum när högsta toppen är borta - även om hen har en vikarie.

Det utnyttjar de som inte är helt nöjda med situationen. En tredje förklaring är att Sverigedemokraterna har sina landsdagar i november. Tills dess måste upproret vara kväst. Därav partiledningens ­resoluta motoffensiv. Sug på det här citatet:

”Jag har inte offrat 16 år av blod, svett och tårar för att ­tillbringa min politiska framtid i en ändlös ökenvandring kring ­fyraprocentsspärren ­till­sammans med en skock halvfascistoida, självrätt­färdiga, unga, arga män ­(eller kvinnor för den delen) med ­Napoleon-komplex”.

Gruppledaren i riksdagen, Mattias Karlsson, har talat. Han har inga ­planer på att ­förlora striden.

FAKTA

5 saker att hålla koll på i veckan

Är någon liten nyhet kvar?

Senast onsdag ska finansminister Magdalena Andersson (S) presentera regeringens och Vänsterpartiets vårbudget (flerårig) och vårändringsbudget (2015) för riksdagen. Men efter de godbitar som redan publicerats undrar man om några nyheter är kvar. Kanske en liten skattehöjning?

Landsbygden i våra hjärtan

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) får sällan tillfälle att ­visa framfötterna. Men på tisdag har han chansen när riksdagen på initiativ av Centern debatterar tillgång till statlig service i hela landet. Man kunde tro att det ålåg landsbygdsministern men uppenbarligen inte.

Firas i dagarna två

Nordens enda kvinnliga statschef, drottning Margrethe av Danmark, fyller 75 år. Hon föddes den 16 april 1940, ­bara en vecka efter Nazitysklands ockupation. Under två dagar äts bland annat middag på Christians- och Fredensborg. Kusinen kungen och ­Silvia är självklart där.

Grannarna går till val

Om en vecka är det riksdagsval i Finland och som det ser ut nu blir nuvarande statsministern troligen av med ­jobbet. Men Finland är lite ­eljest och en hittills osannolik koalition kan uppstå ur val­resultatet. Enda kvinnan

bland partiledarna är Krist­demokraternas Päivi Räsänen.

Världen håller andan

Om allt går som planerat tar president Barack Obama emot Iraks premiärminister Haidar al-Abadi i Washington i övermorgon. Det är inte vilket ­möte som helst. al-Abadi tog över rodret i september och då lovade Obama mer stöd till Irak i kampen mot terroristerna i Islamiska staten, IS.