En kalldusch för regeringen – tappar

KOLUMNISTER

Trots väljaroffensiv och vårbudget fortsätter det att gå dåligt för Socialdemokraterna och statsminister Stefan Löfven.

Partiet ligger fortfarande flera procentenheter under valresultatet och någon ljusning är inte i sikte.

Dagens väljarbarometer från Aftonbladet/Sverige tycker är något av en kalldusch för regeringen. Trots att nyheter ur vårbudgeten presenterats under flera veckor, och trots att helheten äntligen är känt, ligger stödet på en fortsatt låg nivå.

I valet samlade Socialdemokraterna och Miljöpartiet 38 procent av väljarna. Sedan dess har de tappat drygt tre procentenheter. Just nu är det 34,9 procent som uppger att de skulle rösta på S eller MP om det vore val just nu.

Socialdemokraterna, med statsminister Stefan Löfven i spetsen, har tappat två procentenheter sedan valet i september. Men den senaste månaden har stödet för S legat still.

Sämsta stödet sedan valet

Det är ett dåligt betyg på innehållet i vårbudgeten som presenterades i onsdags, samma dag som den här mätningen avslutades. Väljarna möter den med en stor gäspning.

Stödet för S är nu, precis som för en månad sedan, det sämsta sedan valet. Det finns, för att uttrycka det försiktigt, ett och annat för partistrategerna att sätta tänderna i.

En av dem är definitivt Socialdemokraternas profil. Vad är partiets viktigaste fråga vid sidan av jobben? För många är det oklart.

Även för det andra regeringspartiet går det dåligt. Stödet för Miljöpartiet ökar visserligen i den här mätningen men de gröna ligger fortfarande sämre till än på valdagen. Dagens siffra är den högsta sedan december.

V i bra sits

De rödgrönas vinnare är i stället frifräsaren Jonas Sjöstedt. Vänsterpartiet kallar sig för ett oppositionsparti men förhandlar med regeringen om budgeten. Det är, särskilt efter Decemberöverenskommelsen, en mycket bra position.

Vänsterpartiet kan, om de vill, diktera budgetvillkoren för regeringen. Enligt devisen ”vi vill ha igenom det här, annars får ni se er om efter stöd från något annat parti” kan de lägga fram nästan vilken önskelista som helst och få den förverkligad.

Nu har Vänsterpartiet inte gjort det. Men blotta vetskapen att de har den makten har gett framgångar i budgetdiskussionerna med regeringen.

Det avspeglar sig också i väljarstödet. Vänsterpartiet är det enda av de tre rödgröna partierna som fått ökat stöd sedan valet, med en procentenhet.

FP under spärren

I Alliansen har stödet för Moderaterna och Centern ökat sedan valet, för Folkpartiet och Kristdemokraterna har det minskat.

Möjligen kan valet av Ebba Busch Thor som ny KD-ledare på lördag ge en ny skjuts åt partiet. Men säker kan man inte vara, väljarna låter sig sällan imponeras under nya partiledares inskolningsperiod.

FP-ledaren Jan Björklund har däremot all anledning att svettas. Ända sedan årsskiftet har stödet för Folkpartiet legat under den avgörande fyraprocentsspärren till riksdagen enligt Aftonbladet/Sverige tycker.

På ett eller annat sätt kommer det att beröras under partiets kommundagar i Västerås i helgen. Antingen som ett uttalat missnöje med Jan Björklund. Eller med en överraskande offensiv från hans sida.