Marsch pannkaka – högerut

KOLUMNISTER

Ebba Busch Thor är trippelförst.

Som kvinnlig ledare för KD.

Med att vara under 35.

Och med att slå fast att hon leder ett högerparti.

Ordet lagom kommer sannolikt aldrig att användas om KD:s nyvalda ordförande Ebba Busch Thor. Inte för att hon är extrem, för det är hon inte. Utan för att hon är tydlig.

I vilken bur Ebba Busch Thor vill sitta blev exempelvis mycket tydligt i hennes installationstal på det extra rikstinget i Folkets hus i Stockholm.

Regeringen kallades oavbrutet för ”vänsterregeringen”. Och när hon i sitt tal ställde en retorisk fråga om var KD befinner sig på höger-vänsterskalan var svaret klart och koncist.

– Svaret är – till höger.

I realiteten eftersom KD är ett Alliansparti. Ideologiskt för att KD tror på ett samhälle som byggs underifrån. Det var hennes motiveringar till att kalla Kristdemokraterna ett högerparti.

I talet lovade hon att med alla tillgängliga medel bekämpa likgiltighet. Det är inte heller lagom.

– Om godhet är vit och ondska är svart så tror jag att likgiltighet är den gråskala som förbinder dem. Därför vill jag att vi ska vara det parti som bäst tar sig an likgiltighetens gråskala.
Själv bar hon syn för sägen. Höggravid, familjens första barn föds i maj, och i klarorange kavaj valdes hon till sitt partis första kvinnliga partiledare och den första som är yngre än 35.

Att KD under Göran Hägglunds tid inte haft en knivskarp profil beror i hög grad på partiledaren själv. Hans trevliga och trivsamma sätt dolde ganska effektivt konfliktytorna.

Så kommer det inte att fungera med Ebba Busch Thor i KD-toppen. Hon är tydlig så det räcker – och kanske blir över. En riktig högerkrok.

– Vi ska ta strid för en politik som gör staten mindre och samhället större, sade hon exempelvis. Även om det finns fler som tycker det är det få som säger det så att det hörs.
Sakpolitiskt lovade Ebba Busch Thor att Kristdemokraterna ska stå fast vid sina kristna värderingar. Göra staten mindre och samhället större, ta strid för starkare familjer, slåss för tillfälliga uppehållstillstånd, använda EU:s budget för att fler länder ska ta sitt ansvar för flyktingarna från Afrika och Syrien. Och så jobben såklart.

När det gällde svensk flyktingmottagning lovade hon framför allt ta upp kampen mot handlingsförlamningen. Lycka till, det är det fler som gjort.

Men trots sin radikalare framtoning verkar Ebba Busch Thor tagit intryck av alla partiers devis, tradition och förnyelse.

Acko Ankarberg, som varit Göran Hägglunds partisekreterare, stannar kvar som partisekreterare. Det garanterar att det finns en förbindelse bakåt. Även partiets nyvalda vice och andre vice ordförande, Jakob Forssmed och Emma Henriksson, är arv från Hägglund.

Valet av Ebba Busch Thor har föregåtts av en falangstrid som enkelt kan kallas traditionalisterna mot radikalerna.

Till den första gruppen hör personer som jobbat med Göran Hägglund, exempelvis nyligen nämnda Emma och Jakob. Till den andra de som vill radikalisera Kristdemokraterna, exempelvis Busch Thor och Lars Adaktusson.

Men nu vill Busch Thor ha slut på striderna.

– Om ni ser er runt i salen nu, då hoppas jag innerligt att ni ser vänner och partikamrater.

Den som lever får se.

FAKTA

Det här är nya KD-ledaren

Namn: Ebba Busch Thor

Ålder: 28 år

Familj: Maken Niklas, 29, lagkapten i Sirius som ligger i Superettan. Paret väntar sitt första barn i maj. Boxern Bella.

Bor: I villa utanför Uppsala som ligger på samma tomt som hennes föräldrars hus.

Tjänar: Oklart, det nuvarande ordförandearvodet kommer inte att räcka eftersom det bygger på att ordföranden sitter i riksdagen och därifrån kvitterar ut 61 000 kr/mån.

Aktuell: Ny ordförande för Kristdemokraterna. Debuterar i partiledardebatten i SVT i maj, om barnet inte hinner före.