Skärp dig och bete dig som folk

1 av 3 | Foto: TT
”Jag är orolig över vart samhällsdebatten är på väg”, sa centerledaren Annie Lööf i sitt sommartal, skriver Lena Mellin.
KOLUMNISTER

Det går en väckelserörelse genom det politiska etablissemanget.

De har tröttnat på idioter.

Och säger kort och gott: Skärp dig och bete dig som folk.

I sitt sommartal sällade sig centerledaren Annie Lööf till dem som tycker att nu får det vara nog.

- Jag är orolig över vart samhällsdebatten är på väg: Alla förenklingar. Alla sammanblandningar.

Hon tycker att man måste kunna hålla flera bollar i luften samtidigt. Det måste gå att tycka att asylrätten är självklar samtidigt som man erkänner att integrationen dras med långvariga brister. Det ena utesluter inte det andra.

Hennes partiledarkolleger Jan Björklund (FP) och Stefan Löfven (S) har varit inne på samma spår. Folk måste börja bete sig. Det är inte acceptabelt för vuxna läskunniga människor att bete sig som idioter.

Björklund var först när han för åtskilliga år sedan sade att man inte skulle ha på sig mössa i klassrummet och inte sitta och leka med mobilen under lektionerna. För det fick han mycket stryk. Det spelade väl ingen roll hur folk är klädda och lite surfande har ingen dött av.

Det är sant. Men den som ägnar sig åt något annat än det som avhandlas i klassrummet tar inte del av undervisningen. Och då går det som det går. Ganska dåligt.

I sitt sommartal i helgen var Björklund tillbaka på banan igen. Han manade sina partikamrater att ta tillbaka debatten från extremisterna:

- Det måste vara möjligt att diskutera problem med tiggeri utan att vara emot fri rörlighet. Det måste vara möjligt att föra en nyanserad diskussion utan att mötas av hat.

Men envetnast i den här frågan har faktiskt statsminister Stefan Löfven varit. I sitt stora tal på Socialdemokraternas partikongress i april slog han fast att läxorna går före Netflix, träning och kompisar. Inte bara då och då utan hela skoltiden.

– Svenska skolelever kommer behöva anstränga sig ännu hårdare.

I riksdagens partiledardebatt i juni gav han sig på föräldrarna. De måste göra tydligt för sina barn att skolan är viktig. Utan utbildning inget jobb, ingen lön och kraftigt avlövat självbestämmande.

Till Almedalen hade han uppfunnit ett nytt ord, utvecklingsmoralism. Individen har krav på sig att utveckla sig för att hänga med. Inte vänta på att bli skedmatad.

I sommartalet i Vasaparken för en dryg vecka sedan tog han, precis som Lööf och Björklund, upp spyor på nätet och i mejlen.

– Det är en ovilja att förstå varandra. En oförmåga att se de allvarliga konsekvenserna av sina ord. Och en avsaknad av allmän, mänsklig anständighet.

Tre är inte en tillfällighet. Det är en trend. Och klart är att åtminstone Lööf, Björklund och Löfven har tröttnat på det uppskruvade tonläget där för få bryr sig att ens ta reda på vad motståndaren egentligen tycker. Det räcker med att se vem avsändaren är för att fördumma, förlöjliga, skälla ut och hota.

Nä, det är dags att skärpa sig och bete sig som folk.