Båtflyktingarna är veckans mest förväntade nyhet

1 av 3 | Foto: AFP
Flyktingar på en båt i Medelhavet.
KOLUMNISTER

Nyheten om att flyktingar tagit sig i land i Skåne med gummibåt var veckans mest förväntade.

Det är så de kommer ta sig hit när id-kontrollerna får fullt genomslag. Med fritidsbåt eller privatbil.

Sedan mitten av november är det id-kontroll på färjorna från Tyskland till Sverige. De dirigerade snabbt om flyktingtrafiken från norra Tyskland till Danmark.

Från Danmark är det än så länge möjligt att ta sig till Sverige utan att kunna styrka sin identitet, om man tänker söka asyl.

Men på andra sidan nyår är tanken att man ska visa id eller pass även när man tar tåg, buss eller färja över Öresund. Utan id, ingen möjlighet att söka asyl i Sverige. I fall inte om man kommer från syd eller väst och och åker kollektivt.

Därför var veckans mest förväntade nyhet den att fem flyktingar tagit sig iland vid Skillinge i Skåne med hjälp av en gummibåt. Enligt fiskaren Tommy Persson kan de inte tagit sig över Östersjön i båten utan måste firats ner från ett annat fartyg.

Undviker id-kontroll

Både flyktingar och flyktingsmugglare är uppdaterade på vilka regler som gäller i Sverige och vilka som kommer att gälla.

Med andra ord kommer den framtida flyktingströmmen komma till Sverige i fritidsbåt eller i privatbil. På så vis undviker man id-kontrollen och kan söka asyl när man har svensk mark under fötterna.

Det borde vem som helst ha kunnat räkna ut och därför är den stora förvåningen över de oförvägna i gummibåten lite konstig. Hur ska de annars ta sig hit om de saknar id eller har falska pass?

Det kommer komma fler båtar, i gummi, aluminium eller plast. Och det kommer skjutsas i privatbilar som antingen tillhör cyniska flyktingsmugglare eller människor som helt enkelt hjälper flyktingar.

Kommer riskera sina liv

Båtflyktingarna kommer, precis som flyktingarna från Baltikum och från danska motståndsrörelsen under andra världskriget, riskera sina liv under färden mot Sverige. I värsta fall kommer scener som dem vi bevittnat i Medelhavet repriseras i Östersjön och i Öresund.

Exakt hur id-kollen av kollektivresenärer på väg över Öresund ska gå till är ännu oklart. Samtal pågår mellan Näringsdepartementet, Skånetrafiken, Öresundståg AB, Trafikverket, DSB, SJ och danska Transportministeriet.

Målet är att regeringen ska lägga propositionen på riksdagens bord före jul. Förhoppningen är att de nya id-reglerna ska börja gälla vid nyår.