Det klimatsmarta mötet - pant på glas och koppar

1 av 8 | Foto: ANNETTE HOLMQVIST
Lena Mellin fyller på sin återvinningsflaska vid en av många vattenstationer.
KOLUMNISTER

PARIS. Parismötet om klimatet är - klimatsmart.

Pant på glas och koppar, sopsortering och väldigt lite rött kött. Möblerna ska skänkas till välgörenhet när mötet är slut.

Internationella konferenser brukar normalt vara sopåkarnas dröm. Massor av osorterat avfall, engångskoppar i plast, mängder med papper som ingen läser och skräpmat i parti och minut.

Från detta normaltillstånd skiljer sig klimatkonferensen i Paris på ett välgörande sätt. Här är även deltagarna klimatsmarta.

Flaskorna tog slut

För att minska användningen av plast fick alla, nåja nästan alla, en återvinningsbar flaska i tjock klarplast när de anlände. Tyvärr tog flaskorna slut efter ett tag men det går ju att använda vanliga 50 centiliters PET också.

Oavsett ursprung är det meningen att man inte ska kasta flaskan så snart den är tom utan fylla på den vid de vattenstationer som står utplacerade över hela kongressområdet.

I matsalarna är rött kött i det närmaste helt frånvarande. På menyn i en av de största restaurangerna stod i dag torsk, anka, lamm eller blodkorv. I den senare rätten ingår framför allt grisblod, havremjöl och lök.

I alla serveringar finns plastkoppar i olika storlekar. Det ovanliga med dem är att de inte är gratis. Man betalar €1 för att få använda. När man lämnar tillbaka koppen, i storlekarna från espresso till vatten, får man tillbaka sitt mynt - eller en nydiskat variant i önskad storlek.

Bestick av trä

Besticken är antingen helt återvinningsbara i metall eller ingår i det eviga kretsloppet, det vill säga är gjorda av trä.

På borden i restaurangerna står vattenkaraffer utplacerad. De fylls på hela tiden. Den som köper en flaska bubbelvatten får räkna med sneda blickar.

Överallt står återvinningsstationer utställda. Papper, plast och matrester. Om man har skräp som inte faller inom någon av dessa kategorier får man gå ut. Där finns en station för ”Autres décehts”, övrigt skräp.

7 000 soffor, bord och stolar, kommer från Ikea som vill visa framfötterna i miljösammanhang. De kommer efter avslutat möte inte att kastas utan skänkas till välgörenhetsorganisationer. Vattenkranarna på toaletterna är givetvis snålspolande.

Batteriåtervinning?

Det finns egentligen bara en sak som arrangörerna har missat. Batteriåtervinning. Journalister, särskilt fotografer, använder överlag väldigt mycket batterier.

För dem finns visserligen ett återvinningssystem på mässområdet men tunnorna är så små och oansenliga att väldigt få batterier hamnar där. Desto fler äppelskrott och gamla papper.

Och vad lär vi oss av detta? Att ingen är ofelbar.