Så korkat att inte ens Löfven kan tro på det​

KOLUMNISTER

Stefan Löfven ville straffa EU, därför stängde han gränsen.

I stället är det flyktingarna som bestraffas.

Det är omöjligt att han inte begriper det.

Det stod mängder av poliser med automatkarbiner på Stortorget i Gamla stan i Stockholm när Stefan Löfven (S) höll sitt traditionella jultal. Det var kort, det var bra. Det var inte kärnfullt, det var mindre bra.

Statsministern inledde med att skylla på EU för att regeringen gör allt de kan för att hindra fler flyktingar från att komma hit.

– Bristen på gemensamt ansvarstagande har gjort att regeringen lagt om flyktingpolitiken för att få fler att söka sig till andra EU-länder, sade Löfven.

Jag hoppas att han inte tror på det själv för det skulle vara uppseendeväckande korkat. På pappret har EU ett gemensam ansvar för flyktingmottagandet. I verkligheten har det inte fungerat - och har aldrig gjort det.

Den svenska regeringen har genom att stänga gränsen så gott det går till Danmark sparkat i gång en process som sannolikt kommer att sluta med att EU verkligen utvecklas till ”Fästning Europa”. Det borde Stefan Löfven förstå.

Nästa land att införa id-kontroller vid gränsen och bara släppa in dem som kan identifiera sig blir sannolikt Danmark. Folketinget har redan tagit de nödvändiga besluten.

Det kommer att fortplanta sig till land efter land. Tyskland, Österrike, Frankrike, flera av dem har redan gjort det vid vissa gränser. Till sist hamnar man vid EU:s och Schengens gemensamma yttre gräns.

Utvecklingen kommer med stor sannolikhet att leda till krav på att den förstärks. Om Ungern kan bygga stängsel längs gränsen till Kroatien kan EU bygga en skyhög mur mot omvärlden som flyktingar kommer ha oerhört svårt att ta sig över.

Alltså är det flyktingarna som Stefan Löfven bestraffar. Inte bara dem som är på flykt nu utan även dem som kommer att vara det i framtiden.

Det är inte EU som straffas, vad Stefan Löfven än tror. Att 500-miljonersklubben skulle vackla för att 10-miljonersmedlemmen som varken tillhör grundarländerna eller har euro som valuta är fullkomligt uteslutet. Ingen lyssnar på möss som ryter.

Stefan Löfven talade också om vikten att det inte skapas skuggsamhällen i Sverige. Det är en förhoppning och önskan som alla borde stå bakom.

Men vad gör regeringen för att motverka att skuggsamhällena uppstår? Kunskap i svenska språket och ett jobb är centrala. Men vad gör regeringen för att någon ska vara intresserad av att anställa en lågutbildad afghan? Inget som jag känner till.

Till sist måste Stefan Löfven bestämma sig för hur hans världsbild ser ut. I början av talet, sidan två, slog han fast att Sverige lider av år av underinvesteringar. Det har lett till bostadsbrist, 80 000 lediga jobb som ingen kan ta.

I slutet av talet, sidan fyra, såg det annorlunda ut. Där var läget mycket ljusare ut och Sverige hade den fjärde högsta investeringstaken i EU.

Implicit var det S-regeringen som låg bakom de fina siffrorna. I all stillsamhet måste därför påpekas att investeringsklimatet inte ändrar sig dramatiskt på femton månader, alltså den tid som regeringen suttit vid makten. Dessutom regerar S och MP fram till nyår fortfarande på Alliansens budget.

Det är begripligt om Stefan Löfven är slutkörd efter ett mycket slitsamt arbetsår. Men talskrivaren borde kunna vara lite piggare.

ARTIKELN HANDLAR OM