Är det verkligen bara män som ryms i media?

Foto: Thomas Johansson
Aftonbladets chefredaktör och vd Jan Helin, som nyligen meddelat att han slutar, med Aftonbladets redaktionschef Sofia Olsson Olsén som utsetts till tillförordnad chefredaktör. Bilden från ”Årets dagstidning” i mars i år.
KOLUMNISTER

Jag skulle vilja hävda att jämställdheten har tagit ett steg bakåt. Det är ledsamt.

Det är en händelse i min omedelbara närhet som föranleder den mörka spådomen. Aftonbladets chefredaktör och vd Jan Helin meddelade i tisdags att han slutar om ett par månader.

Självklart började branschmedia och twittereliten spekulera i vilka som kan efterträda honom. Det är högst naturligt.

Men om man ska tro dem så finns ingen kvinna i hela Sverige som har tillräckliga kvalifikationer att leda landets största mediehus.

I praktiskt taget alla spekulationer förekom inledningsvis enbart män. Oavsett hur otänkbara de var så tapetserade branschmedia sina spekulationsartiklar med bilder på män.

Detta trots att den som utsetts till tillförordnad chefredaktör är kvinna, Aftonbladets redaktionschef Sofia Olsson Olsén. Det skulle ju kunna tyda på att hon är en tänkbar efterträdare. Eller innebär hennes kön att hon bara kan vara inhoppare?

Det senare är ironi om ni undrar.

I medierna, alltså även i den här tidningen, ser det lika illa ut. Enligt en undersökning som publicerats av Statens medieråd förekommer kvinnor i 32 procent av artiklarna i det svenska nyhetsflödet. Andelen har varit i stort sett konstant sedan 1990-talet.

Enligt Global Media Monitoring Project Report från 2010 är andelen nyhetsinslag eller artiklar med en kvinna som huvudsakligt nyhetssubjekt (det vill säga den person som artikeln eller inslaget handlar om) 24 procent. Trots att hälften av världens befolkning är kvinnor.

Att ägna sig åt politik innebär bland annat att bedriva opinionsbildning. Under året har två partier, Moderaterna och Kristdemokraterna, bytt en manlig partiledare mot en kvinnlig. Regeringen kallar sig feministisk och hälften av statsråden är kvinnor.

Hur märks det? Knappast alls. Ibland får man för sig att regeringen består av Stefan Löven (S), inrikesminister Anders Ygeman (S) och migrationsminister Morgan Johansson (S). Vid sällsynta tillfällen får även utrikesminister Margot Wallström (S) och arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) vara med.

Jag ser redan mejlfloden framför mig. Jag är en gnällig, kanske till och med försupen, kärring som inte förstått att det är kompetensen som räknas.

Jo, jag har insett det. Men det jag inte har begripit är att den företrädesvis uppträder tillsammans med manligt dna.

Det jag däremot inte har förstått är att samhället år 2015 fortfarande inte tar till vara sina förmågor. Oavsett i vilka kläder de uppträder.

FAKTA

Fem saker att hålla koll på i veckan

Skumpa till Silvia

Så här i julveckan står inte de politiska händelserna som spön i backen. Men statschefens fru, drottning Silvia, fyller i alla fall år dagen före julafton. Hon vet ju att utnyttja sin ställning för att driva opinion, för god demensvård och mot utnyttjande av barn, bland annat.

Maktskifte på gång?

I dag är det parlamentsval i Spanien. Enligt opinionsmätningarna blir konservativa Partido Popular störst men inget parti får egen majoritet. Både PP och socialdemokraterna PSOE tappar mark enligt samma källa. I stället ökar nykomlingarna Ciudadanos och Podemos. Spännande värre.

Talens högtidsdag

Nyårsafton är en dag då många håller tal, de utvärderar året som gått och siar om framtiden. Bland andra Merkel och Putin gör det. Påven nöjer sig med en Angelus, en bön som fyller hela S:t Petersplatsen. Svenska politiker jultalar i stället. Konstigt, då har ingen tid att lyssna.

Inga flyktingar på bussen

I morgon träder lagen om id-kontroller på kollektivtrafik över Öresund i kraft. I praktiken börjar lagen tillämpas den 4 januari. Då blir det i praktiken omöjligt att söka asyl i Sverige om man inte har en id-handling eller tar sig hit med fritidsbåt eller privatbil. Tufft.

Folkomröstar om homoäktenskap

Lilla EU-landet Slovenien folkomröstar idag om samkönade äktenskap. Frågan har delat landet i två läger.

I mars röstades en lag som tillåter homoäktenskap igenom. Men sedan konservativa som backas upp av katolska kyrkan ifrågasatt lagen avgörs frågan i dagens omröstning.