M-ledarens kritiker är korkade

1 av 2 | Foto: OLA AXMAN
Anna Kinberg Batra (M).
KOLUMNISTER

Anna Kinberg Batras kritiker är tyvärr lite korkade.

Så länge varken Centern eller Liberalerna inte vill fälla regeringen är deras krav på en gemensam budgetmotion i bästa fall ett slag i luften.

I sämsta fall ger det SD draghjälp.

En majoritet av Moderaternas ledande kommunalråd vill enligt SVT att Alliansen lägger en gemensam budgetmotion i höst. Ungdomsförbundet Muf är av samma uppfattning.

I så fall skulle de troligen fälla regeringen eftersom Sverigedemokraterna sagt att de sannolikt kommer rösta för ett gemensamt Alliansalternativ när det finns.

Inte inom räckhåll

Den interna kritiken går ut på att Anna Kinberg Batra och resten av M-ledningen är mesig och rentav lite feg. Hon tar inte chansen att fälla regeringen trots att möjligheten ligger inom räckhåll.

Men det är en ren och skär missuppfattning. Möjligheten ligger faktiskt inte alls inom räckhåll. Delar av Moderaterna vill visserligen ha ett gemensamt Alliansalternativ till regeringens budgetförslag redan i höst. Kristdemokraterna vill att Alliansen samlas redan i vårbudgeten i april.

Men resten är alltså emot.

Anna Kinberg Batra och M-ledningen vill inte:

– Stefan Löfven har ett större underlag än vi i Sveriges riksdag, sade hon så sent som i går morse i AB Morgon, Aftonbladets webbtv.

”För tidig fråga”

Centerledaren Annie Lööf är också emot. Efter SVT:s Agenda i söndags sade hon att frågan är alldeles för tidigt väckt:

–  Jag är glad att det finns ett starkt tryck på en fortsatt allians, men det är en för tidig fråga nu om vi ska lägga gemensam budget under mandatperioden eller ej.

Liberalernas Jan Björklund manade redan i höstas till samförstånd och ansvarstagande i en orolig tid:

– Man lägger sina egna budgetmotioner och röstar på dem, precis som vi sagt tidigare från Alliansen.

Ett slag i luften

Förutsättningarna för att fälla regeringen finns alltså inte. Det borde Anna Kinberg Batras kritiker förstå. Annars är de korkade. Faktum är att Stefan Löfven, trots det skrala parlamentariska underlaget, sitter ganska säker i sadeln för närvarande.

I bästa fall är kravet på en gemensam alliansbudget, och en störtad regering, ett slag i luften. Det vill säga en gest som saknar betydelse förutom att den självfallet skadar Anna Kinberg Batra.

Det tär på hennes auktoritet och därför har både gymnasieminister Aida Hadzialic (S) och socialdemokraternas gruppledare i riksdagen Tomas Eneroth hakat på. Det blir säkert fler.

I sämsta fall gynnar det Sverigedemokraterna som älskar att framställa sig som det enda oppositionspartiet. Man att vara i opposition är inte synonymt med att orsaka regeringskriser. Det är två helt skilda saker och kommer att så förbli.

Anna Kinberg Batra kan inte säga att hennes partikamrater är okloka. Men det kan jag.