Bättre väder kan leda till en ny regeringskris

1 av 3
Morgan Johansson (S).
KOLUMNISTER

Bättre väder och lite värme kan ge fler flyktingar - och en ny regeringskris.

På annat sätt går det inte att tolka Gustav Fridolin (MP).

Migrationsminister Morgan Johansson (S) meddelade förra veckan att Sverige kan ta emot högst 70 000 asylsökande i år. Helst ännu färre.

Ökar flyktingströmmen på nytt och det ser ut som om taket kommer att spricka är regeringen redo att fatta beslut som stryper möjligheterna att komma till Sverige. Vad det skulle kunna vara gick han inte in på.

Det håller hans regeringskollega, utbildningsminister Gustav Fridolin (MP), inte alls med om. I en intervju med Aftonbladets Pär Karlsson säger han:

– Har man lagt sig på lägstanivån så ligger man på lägstanivån.

Fridolin syftar på att Sverige nu lagt sig på den lägsta möjliga nivån med hänsyn tagen till de internationella avtal och konventioner som vi skrivit på. Mer restriktiv är inte möjligt att vara.

”Ligger inom ramen”

Om flyktingströmmen mot Sverige ökar är det alltså upplagt för regeringskris. Socialdemokraterna är beredda att öka svårigheterna för dem som flyr hit för att rädda sina liv. Miljöpartiet är det inte.

I en prognos från Migrationsverket förra veckan presenterades tre olika alternativ. Den första var att det kommer 140 000 asylsökande i år, den andra att de blir 70 000.

Enligt huvudalternativet kommer det att komma 100 000 personer under 2016, det vill säga mer än Morgan Johansson nu anser att det är möjligt att ta emot. Men det tycker Gustav Fridolin inte är något problem:

– 100 000 asylsökande ligger inom ramen för det som migrationsministern tidigare konstaterat att vi kan klara av långsiktigt med rätt politik.

Upplagt för kris

Det är svårt att se hur dessa båda ståndpunkter skulle gå att förena. Alltså är det upplagt för regeringskris om det, när vädret blir bättre och vårvärmen kommer, åter kommer flera tusen flyktingar i veckan. Om det blir så är det dock absolut ingen som vet.

Risken är överhängande att Miljöpartiet skulle dra det kortaste strået i en konflikt om asylmottagandet. Socialdemokraterna är det otvetydigt största och mest tongivande av de två regeringspartierna. De har också visat att de har en mycket osentimental inställning till tidigare löften om ett öppet och generöst flyktingmottaganden.

När muren i Öresund bildlikt byggdes sent i höstas hade vice statsminister Åsa Romson (MP) tårar i ögonen under presentationen. Medan statsminister Stefan Löfven sade att det var nödvändigt.

Internt i Miljöpartiet är asylmottagningen också en känslig fråga. I slutet av februari möter partiledningen gräsrötterna vid tre möten i olika delar av landet. MP, med rötter i fredsrörelsen, har stått för en mycket generös flyktingpolitik tidigare.

Oskickligt hanterat kan en potentiell konflikt mellan de båda regeringspartierna leda till att Miljöpartiet tvingas hoppa av om inte bara Gustav Fridolin utan även medlemmarna högljutt säger nej till att göra det ännu svårare att söka asyl i Sverige.

FAKTA

Maktbalansen mellan MP och S

Miljöpartiet

Procent i valet: 6,9

Mandat i riksdagen: 25

Statsrådsposter: 6

Socialdemokraterna

Procent i valet: 31,0

Mandat i riksdagen: 113

Statsrådsposter: 18