Påsken är förlåtande - passa på att slappna av

Foto: TT
MOT BLÅKULLA Man kan ha ris i fönstret och klä ut sig till kärring - om man vill. På påsken finns inga måsten.
KOLUMNISTER

Påsken är bästa långhelgen.

Den ställer inga höga krav. Man kan göra lite som man tycker.

Året innehåller tre stora högtider, alla med rötter i kristendomen. Det religiösa inslagen har i det närmaste försvunnit men så sent som i min barndom var långfredagen, då Jesus lyftes ner från korset, en dag med dov musik på radion i ett samhälle där allting var stängt.

Det var inte förbjudet att skratta. Men nästan.

Påsken är, trots att den emanerar från högtidlighållandet av en avrättning, bästa långhelgen. Alla kategorier.

Julen har sina måsten. Man ska ­vara en stor och trevlig familj. Alla ska vara glada. Alla ska vara tacksamma över sina fina julklappar.

Alla måste äta skinka även om den som inte äter kött kan få en senapsgriljerad kålrot för att den nästan ser ut som skinka, i alla fall för den fantasifulle. Det är köttbullar och småvarmt och edamerost och glögg och pepparkakor. Och så gran förstås. Och ljus.

Allt väldigt detaljreglerat. Att röra sig utanför ramarna kan bli dyrt. Då kan någon i släkten få för sig att det inte alls är jullikt och det är det närmaste ett brott man kan komma utan formell bestraffning.

Är det kul att vara styrd in i minsta jul­kula? Många tycker ­uppenbarligen det. Men inte på jobbet för där ska det självklart vara frihet under ansvar.

Men under julen ska julgardinerna upp även om de är fula. Annars är det inte jul och det går verkligen inte för sig.

På liknande sätt förhåller det sig med midsommar. Då är inte kravet på släkt lika framträdande. Det duger med goda vänner.

Men dragen av sovjetisk planhushållning är desamma som under julen. Midsommarstång bör besökas. Dagens huvudmål består av valfritt (oj, oj, oj) antal sillinläggningar, gräddfil, färskpotatis och gräslök. Till det knäckebröd, extrasaltat smör och västerbottenost.

Den som glömt något av ovanstående får rött kort.

Kravet på blomsterkrans i håret och sju sorters blommor under huvudkudden är inte lika starkt. Det är däremot snapsvisorna. På midsommaren ska det sjungas, hur kallt och ruggigt det än är.

Påsken däremot är i det närmaste helt oreglerad. Man kan äta laxpudding, man kan äta lax, man kan äta lite vad som helst bara ägg ingår i någon form.

Man kan ha påskris i fönstret, eller fastlagsris som vi rättrogna säger. Men det är ingen som tycker att de som avstår är konstiga.

Man behöver inte ens sjunga om man inte vill och presenterna lyser med sin frånvaro. Förutom påskägg till de små, förstås. Det är obligatoriskt.

Påsken är helt enkelt den enda softa långhelgen. Hoppas du njuter.

1 av 5

5 saker att hålla koll på i veckan

Så här kommer du ihåg

I mars och oktober hamnar vi alltid i grubblerier. Ska klockan ställas fram eller dras bakåt när det blir sommar- respektive vintertid? Kollegan Anne har stensäker minneshjälp. På våren ska trädgårdsmöblerna ut (klockan ställs fram), på hösten ska de tas in (backa tiden en timme).

Livstid även i hovrätten?

Hassan Al-Mandlawi, 32, och Al Amin Sultan, 30, dömdes till livstids fängelse för terrorbrott av tingsrätten. Om hovrätten går på samma linje får vi veta på onsdag. De anses ha deltagit i morden på två tillfångatagna män i Syrien 2013. En av dem halshöggs och våldet filmades.

Pröva äldsta whiskyn

3 795 kronor för en sexa whisky har du chansen på lördag. Då kan man få provsmaka på världens äldsta whisky på Malmö öl- och ­whiskyfestival. De rara ­dropparna går under beteckningen Generations Mortlach 75 Years Old och många känner sig sannolikt manade.

Behöver inte ta i hand

På torsdag kommer hovrätten i Skåne med domen i det uppmärksammade målet om kvinnan som vägrade ta läkaren hand och därmed gick miste om sin läkartid. I tingsrätten dömdes läkarens företag att betala 75 000 kronor i kvinnan för diskriminering. Det kan bli mer, eller mindre, nu.

Irland firar i dag

För 100 år sedan inleddes påskupproret på Irland. Nationalister utnyttjade att Storbritannien försvagats av världskriget och gjorde med tysk hjälp uppror. Det slogs ner, 16 avrättades. Men en av upprorsmännen blev sen premiärminister i det fria ­Irland, Eamon de Valera.

ARTIKELN HANDLAR OM