Hoppet har övergett Bryssel

KOLUMNISTER

Den som vill vältra sig i elände kan ta en tripp till Bryssel och prata med människor i EU-apparaten. De ser ingen ljusglimt överhuvud taget. Allt är skit.

Jag var i Bryssel tidigare i veckan och deltog i EU-parlamentets seminarium om EU:s framtid. I vanliga fall brukar det talas om historiska framsteg. Inte längre. Nu dominerar en handlingsförlamande pessimism.

Parlamentets talman Martin Schulz går så långt att han varnar för risken att EU faller isär.

– Om EU misslyckas är det en idé som misslyckas.

Och det är kanske det som är svaret på varför Bryssel deppar. Den idé som så många trott och kämpat för ifrågasätts av allt fler. Det har lett till en existentiell kris.

1. Hela EU-projektet ifrågasätts. Det värsta är inte att ett Storbritannien slutar vara medlem. Utan att ett tongivande land med permanent plats i FN:s säkerhetsråd och i G7 väljer att lämna samarbetet. Det undergräver förtroendet och legitimiteten för hela idén.

2. Minoriteterna regerar. EU-tanken är att se till det allmännas bästa. Det är bra att de får bättre vägar på Irland och Syditalien för då blir det lättare för dem att försörja sig och få en hyfsad levnadsstandard. Det är bra för alla.

Men tanken utsätts nu för stark press. Den förutsätter starka politiker som vågar stå upp för just det. Inte åker hem och skyller alla tillkortakommanden på Bryssel och tar åt sig äran för alla framsteg själv. Det är många som ägnar sig åt det.

Det senaste exemplet gäller handelsavtalet mellan EU och Kanade som förhandlats fram under sju år. Det ska skrivas under på torsdag. Men avtalet kräver godkännande av 38 parlament i EU. 37 säger ja, ett säger nej.

Belgiska Valloniens regionala regeringschef (S) är pressade av en uppstickare på vänsterkanten. Alltså måste han visa sina väljare att det finns en bortre gräns för de kapitalistiska stolligheterna i Bryssel. Nej blir en räddningsplanka.

Det plågade Bryssel gnyr. Om vi inte ens kan sluta avtal med Kanada, som nästan är som vi, vilka kan vi då få ihop det med?

3. Brist på ledarskap. Rädslan att förlora mark till de nationalister och populister som seglar i medvind är förlamande. Alltför få politiska ledar vågar ta fighten. Det förvärrar krisen.

Orosmolnen är fler, men dem finns det inte plats för här. Men om utvecklingen fortsätter blir det mindre frihandel, mer statsstöd, mer populism, mer nationalism, mindre sammanhållning, mindre utrymme för mänskliga fri- och rättigheter.

Jag förstår att de är bekymrade i Bryssel. Det finns anledning till det.

FAKTA

Fem saker att hålla koll på i veckan

Fixstjärnan till EU

Kanadas premiärminister Justin Trudau, vars pappa hade samma jobb i många år, är världspolitikens nya fixstjärna. Nyvald, omtyckt, lagom vänsterliberal, feministisk och flyktingvänlig. På torsdag ska han skriva under handelsavtalet  med EU i Bryssel. Men blir det något? Ingen vet.

▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸

Fyller 150 år

En av världens främsta symboler för frihet och upplysning är Frihetsgudinnan på Liberty island i New York. Eller ”Friheten upplyser världen” som monumentet egentligen heter. Det är en gåva från Frankrike på 100-årsdagen av självständighetsförklaringen och fyller därmed 150 år på fredag.

▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸

Tredje gången gillt?

Tidsfristen för att bilda en ny regering i Spanien går ut på söndag. I våras gick spanjorerna till val utan att det blev en regering. I höstas gjorde de om samma sak - utan att det tycks bli någon regering. Ett tredje nyval, kan det lösa upp knutarna? Förmodligen inte det heller.

▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸

Kommer inte till Västerås

I helgen samlas Sverigedemokraterna i Västerås för kommun- och landstingsdagar. Men riksdags- och partistyrelseledamoten Paula Bieler kommer inte att vara där, hon har gått in i väggen. I vanliga fall är det hon som får pigga upp medlemmarna med sång på partisammankomster.

▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸

En vecka kvar

Om en vecka är det dags att vrida klockan tillbaka en timme så att det blir ännu mörkare på eftermiddagen. Då går hela EU över till vintertid. För oss som står ut med lite mörker på morgnarna och skulle uppskatta att dagen inte tar slut vid två på eftermiddagen är omställningen ovälkommen.