En miljon i månaden - för ingenting

1 av 2
Hans Jonasson.
KOLUMNISTER

Skattebetalarna betalar drygt en miljon i månaden för absolut ingenting.

Det räcker som skandal.

Att expolitikern Hans Jonasson skryter över bedriften gör den inte mindre.

SVT:s Uppdrag granskning avslöjade tidigare de dubiösa förhållandet mellan Göteborgs stad och det norska asylföretaget Hero.

I utkanten av den rullades en osannolik historia upp. Det handlar om Turisthotellet i Ljungskile i Uddevalla kommun som skulle ha blivit ett HVB-hem för 24 ensamkommande flyktingbarn.

Men som nu står tomt. Trots det betalar Göteborgs stad 36 000 kronor dygnet för platserna. Det motsvarar 1 080 000 under en 30-dagarsperiod.

Hotellet har 90 år på nacken men såldes i december förra året till den förre lokalpolitikern Hans Jonasson.

Han sade att han tänkte driva det vidare. Men så blev det inte, det fanns enklare sätt att tjäna pengar på byggnaden än att driva hotellverksamhet.

I stället tog Jonasson kontakt med norska asylkoncernen Hero och erbjöd dem att hyra lokalerna. Hemmet skulle ha öppnat 1 juli men står fortfarande tomt.

Främsta skälet till det är att antalet ensamkommande barn som kommer till Sverige har minskat kraftigt. Dessutom finns numera enklare institutioner där barnen kan bo än dygnet-runt-bemannade HVB-hem.

I Uddevalla är Jonasson en känd figur. Han bildade det lokala Uddevallapartiet men lämnade kommunpolitiken 2012 då han flyttade till Gran Canaria och öppnade eget.

Även Jonasson tittar på SVT och kommenterar programmet där hans hotell figurerar så här:

”Till ni goda som tillhör de 87 procent vill jag rikta ett privatekonomiskt tack, jag skrattar hela vägen till banken. 2018 kommer jag rösta för en annan politik så förhoppningsvis får jag det sämre efter det. Men om inte så kommer jag fortsätta att smida medans järnet är varmt.”

Uddevallas medborgare får med det här omdömeslösa inlägget svart på vitt att de bör glädjas. Att en omdömeslös person som han inte är med och styr över deras liv längre måste kännas skönt.

I ett annat FB-inlägg skriver Jonasson att rugby ger livet mening:

”Det är nästan så att jag överväger att betala TV-licens”.

Totalt amoralisk alltså. Att skattebetalarna för över hundratusentals kronor till honom utan någon som helst motprestation är för jävligt.