Haffo är ett nättroll – varför accepterade Moderaterna det tills nu?

1 av 7
KOLUMNISTER

I samma sekund som Youtube-filmen fick spridning var Delmon Haffos öde beseglat. Inget parti kan ha anställda som kallar andra människor för hora.

Anna Kinberg Batra (M) är till skillnad från sitt parti feminist. Alltså var det ganska självklart att den digitala kommunikatören Delmon Haffo omedelbart fick sparken från jobbet på Moderaterna. Det tog på sin höjd en timme.

Haffo raljerar i en film, som han inte visste spelades in, över socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S). Och då särskilt det hon skrev på Facebook efter presidentvalet i USA, att man kanske ska fundera över om män ska fråntas sin rösträtt.

Så långt var det en drift inom det acceptablas gräns. Men när Haffo i slutet av filmen kallar Strandhäll för hora går han långt, långt över gränsen.

Människor som är vid sunda vätskor kallar inte andra människor horor. Det är lågt, det är förnedrande, det är oacceptabelt.

Delmon Haffo är känd, framför allt bland människor som älskar att löga sig i det sociala trollhavet. Han uppträder där ytterst provokativt vilket M-ledningen tills i går tydligen kunnat leva med.

■ ■ ■

Det är märkligt. För om jag förstår det hela rätt har han legat bra nära gränsen ganska länge. Ändå ville Moderaterna ha honom som kommunikatör. Förstod de inte risken? Eller var de rentav beredda att ta den?

Haffo har en lång partihistoria bakom sig. Han jobbade på statsministerns kansli under den förra regeringen. Han har arbetat i riksdagen och i EU-parlamentet. För närvarande sitter han i både kommunstyrelse och kommunfullmäktige i Salem och landstinget i Stockholm och ordförande i Moderaterna i hemkommunen.

Hur stor tillgång är Delmon Haffo där? Inte alls. Men de kommunala uppdragen och platsen i landstingsfullmäktige rår inte Moderaterna över. Det gör Haffo själv eftersom alla som är invalda i fullmäktige eller i riksdagen sitter på ett personligt mandat.

Den slutsats han lyckligtvis har dragit är att han lämnar alla sina politiska uppdrag. Det var rätt konklusion.

Anna Kinberg Batra har sagt att hon tycker det är viktigt med försoning i USA efter den hätska valkampanjen. Hon var alltså tvingad att se till att Delmon Haffo behandlades med kallt stål. Hätskhet kan inte vara bra här och dåligt där.

■ ■ ■

Men vad händer med de arbetskamrater som skrattar åt Haffos nedsättande oförskämdheter i filmen? De ska samtalas med. Det räcker inte, de ska åtminstone ha en rejäl utskällning.

Om man vill bli bemött med respekt så kallar man aldrig andra människor för hora. Varken om man gör uttalandet i en trängre krets eller om det är avsett för spridning.

Nättroll finns på många ställen. Men det betyder inte att de kan accepteras. Särskilt inte i de organisationer som bär upp vår parlamentariska demokrati, de politiska partierna.