Jag vill inte höra tomma floskler

KOLUMNISTER

LO tycker att vi skall gå och rösta på socialdemokraterna i höst, och på stortavlor runtom i landet har nio vanliga arbetare fått komma till tals inför valet i kampanjen "Vi bygger Sverige".

Vilket naturligtvis är fint. Eller kunde ha varit fint, om folk verkligen hade fått komma till tals på riktigt.

Men det får de ju inte.

Ricky Adams, 40 år och vaktmästare, säger: Jag jobbar på en stor arbetsplats, men folk ser varandra och bryr sig. Det gillar jag. Jag tycker det är roligt att det går bra för Sverige. Men det måste komma alla till del! (") Vi skall satsa mest där behoven är störst! Jag har inte råd med en borgerlig regering.

Charlotte Hall, 42, som jobbar i en hemelektronikbutik säger: Jag trivs bra, det är kul med elektronik. Jag tycker att det är roligt att det går bra för Sverige, det märker vi inom handeln. Men det måste komma alla till del! (") Man måste kunna leva på sin lön. Jag har inte råd med en borgerlig regering. Ingen anställd i min bransch har det.

För all del. Jag heter Lena och jag jobbar som journalist. Jag trivs bra, det är kul med alla tangenter. Jag tycker att det är roligt att det går bra för Sverige. Men det måste komma alla till del! Jag har inte råd med en borgerlig regering. Och inte min dvärgkanin heller. Samtidigt skulle jag uppskatta om LO inte behandlade oss väljare som idioter.

Förutom Charlotte och Ricky finns det nämligen ytterligare sex personer som tycker att "det är roligt att det går bra för Sverige" och att "det måste komma alla till del!" och att de inte "har råd med en borgerlig regering". (Lars, 44, drar till och med in sina ungar på slutet och gör ett tillägg om att ungarna inte heller har råd med ett borgerligt styre.)

Och någonstans känns det bara som en fet förolämpning - mot alla. Nio personer som låter som en lydig kommunistisk talkör. Är det sådant som LO skall pumpa in sina pengar på inför valet? Och är det så här vi skall övertygas?

Med jättekampanjer och människor som ställer upp med namn och bild bara för att framställas som ett gäng hjärntvättade papegojor. Som om de inte hade någonting att säga själva. Som om LO eller någon copywriter helt enkelt var tvungen att köra ner färdigskrivna slagord i halsen på dem för att de överhuvudtaget skall kunna släppas fram.

"Vi bygger Sverige!" står det på annonspelaren utanför mitt källarkontor, och över det har någon skrivit " Och Göran P. bygger slott" med stora feta bokstäver med en röd tuschpenna.

Vilket antagligen är det mest äkta i hela LO-kampanjen.

En ditklottrad mening får stå för allt det som folk faktiskt går omkring och tänker.

Och missförstå mig inte. Jag säger inte att det är fel att Göran Persson bygger stort, jag säger bara att folk undrar varför Göran Persson bygger så stort. På samma sätt som folk undrar över en massa annat. Att det helt enkelt verkar vara en sådär lagom bra valstrategi att bara hålla för öronen och blunda i det här läget.

Jag menar, det handlar trots allt om ett riksdagsval. Det handlar inte om Proctor & Gamble som släpper fram någon B-skådis i vit rock som får klä ut sig till tandläkare i några minuter för att vi skall köpa deras tandkräm, och det handlar inte heller om någon morsa som skall sälja på oss babyschampo eller blöjor genom att tvångsmässigt upprepa orden "torr stjärt" så många gånger som det går. Det handlar om att vi skall välja någon som skall representera oss de närmsta fyra åren i riksdagen. Så kom igen.

En avsändare som håller för öronen och talar om för oss vad vi skall tycka och tänka fungerade kanske förr men det fungerar inte i dag. Tomma floskler slutar att vara trovärdiga redan när den andra personen uttalar dem, och när man kommer fram till den nionde blir det bara sorgligt.

Så varför skall vi rösta på socialdemokraterna? För att LO har tapetserat hela Sverige med ett "därför"?

Någon borde anstränga sig för att ge oss intelligentare svar än så. Och LO:s "Vi bygger Sverige"-kampanj är det sista som den här valrörelsen behöver.

Lena Sundström