"Det är över nu för Göran Lindberg"

Linda Hjertén om hovrättsdomen

KOLUMNISTER

Det är över nu för Göran Lindberg.

En av de största sexskandalerna i Sverige har avslutats och kvar finns en grånad man som förlorat allt:

Rättsprocessen, sitt anseende och allt han någonsin byggt upp.

"Varje möte i livet med en annan person skall präglas av respekt" var ett av Göran Lindbergs motton i livet.

Men hans offer berättade under rättegången hur han blev våldsam och rå i munnen, klev över deras gränser med stora bestämda kliv. När de bad honom att backa lyssnade han inte.

Respekt var det sista han behandlade dem med.

Göran Lindberg krävde lydnad och undergivenhet. I sängen blev han den totala motsatsen från den man som i polishusens korridorer gjorde sig känd som"Kapten Klänning" och som på föreläsningsscenerna talade sig varm och rödkindad om jämställdhet.

Hovrättens sänkning av tingsrättens straff är alldeles säkert en besvikelse för de kvinnor som behandlats så.

Även för Lindberg som helst hade velat gå fri på alla punkter utom de 28 sexköp han erkänner. Han anser själv att allt som hänt har varit frivilligt. Mannen som kämpade så för jämlikhet och respekt, som varit polischef och en viktig kugge i vårt rättsväsende, har sedan i januari då han greps och genom två rättegångar inte en enda gång erkänt att något han gjorde var fel.

Men det sex år långa straffet, vad man än må tycka om siffran, innebär ändå att 64-årige Lindberg kommer att få tillbringa flera tunga år i fängelse. År som den välbeställde pensionären nog hade andra planer för och som säkert inte blir lättare av att han är den han är.

Under den långa rättsprocessen har den långe och tidigare robuste Göran Lindberg blivit allt magrare och gråare. Från att ha mött blickarna hos oss på åhörarbänken ville han den sista dagen i hovrätten knappt se upp från den bruna träbänken, endast en skugga av sitt forna jag.

De flesta vänner och kollegor han en gång hade har offentligt tagit avstånd från honom.

Allt det viktiga jämställdhetsarbete han faktiskt gjorde under sin tid på Polishögskolan inte längre är något som någon kommer att minnas när de hör namnet Göran Lindberg. Han kommer inte att förknippas med det han en gång var: en respekterad före detta polischef och anlitad jämställdhetsföreläsare. Allt han kommer att bli ihågkommen som är mannen som en alldeles vanlig januaridag tog en väska full med piskor och bitbollar med sig för att möta en 14-årig flicka på ett hotell i en småstad.

Det är inte bara den långa rättsprocessen som nu är avslutad. Det mesta är nog över nu för Göran Lindberg.

ARTIKELN HANDLAR OM