”De verkar nöjda med att vara en accessoar”

Fotbollsfrun Malin Wollin: Det finns så många kvinnor som får utrymme på grund av sina män

Foto: Stefan Jerrevång
KOLUMNISTER

Jag är ingen fotbollsfru. Det har jag aldrig varit. Det finns förresten inga äkta fotbollsfruar i Sverige. Ingen allsvensk spelare förutom Henrik Rydström har råd att hålla sig med fullblodig fotbollsfru som kränger väskor, högklackade skor och hyrda läppar. Vidare så är jag inte gift med min fotbollsspelare. Jag är således ingens fru alls. På sin höjd en sambo men vem vill vara det? Hollywoodsambo.

För fem år sedan startade jag en anonym blogg, Fotbollsfrun, eftersom jag inte är en fotbollsfru. Alltid retar det någon, tänkte jag och visste inte hur rätt jag skulle få.

Inte tänkte jag på att det skulle tolkas bokstavligen, att folk på allvar skulle tro att jag fick jobb på Aftonbladet för att jag är tillsammans med en spelare i Kalmar FF (kvävt gapskratt).

Min utbildning, briljanta penna och erfarenhet syntes inte på utsidan, bloggen hette fotbollsfrun och då var jag en sådan. Men det är inte konstigt att det ser ut så här. Väldigt många kvinnor har sina män att tacka för sina karriärer.

Det finns så många kvinnor som får utrymme på grund av sina män, detta är inget nytt, det är bara fru-ändelsen som har tillkommit.

Många kvinnor verkar nöjda med att vara en accessoar till sin man. En snygg klänning, ett diskret fniss och så hålla sig i bakgrunden så att männen kan göra affärer.

Aldrig på tiden, här kommer jag, och jag sparkar in dörren. TADA! Jag ska vara huvudattraktionen, annars får det vara.

De pengar jag har på mitt sparkonto har jag jobbat ihop själv. Det är en fin känsla, bättre än alla dyra gebort-klänningar i världen.

Visst är det väl det vi ska lära våra döttrar, att de ska vara självständiga och klara sig själva, träffar de en kille som de älskar är det bara en härlig bonus. Ska vi inte också passa på att lära våra söner att de ska välja en tjej som kan stå på egna ben, så att man vet att kärleken är kärlek, inte trygghet?

För kärlek 2010 behöver inte handla om att bli omhändertagen.

Borde vi inte enas om att flickor helst inte ska drömma om rika killar med köpgalet finger och obegränsad kredit?

Jag har så väldigt svårt att förstå vad som lockar tittare till hollywoodfruar.

Jag såg en glimt av Norska Hollywoodfruar härom kvällen. Någon människa som såg ut som en modell i Cellbeskatalogen skulle flyga i något flygplan. Jaha.

Jaha. Någons fru i någons plan.

Och i kväll ska jag vika fyra tvättar barnkläder framför en film jag har sett förut. Någon som kommer och filmar? Jag är ju ändå Fotbollsfru.

FAKTA

Veckans WOW!

Stort grattis till bröllopets stora vinnare, den för mig okända person som med ett enkelt drag med kajalen sminkade Victoria snyggare än Madeleine.

Det tog bara 28 år så swoosch gick hon om. Arbetarklasskärlek är otroligt klädsamt.

Veckans WÄRSTA

Bröllopet var så vackert, de är så kära, det var rörande och jag grät så att inbetalningskortet till republikanska föreningen blev blött. Men kan vi, snälla, rara, älskade nån, lägga ner monarkin nu?