Som vuxen har jag verktyg att stå emot

Läs Malin Wollins krönika

KOLUMNISTER

Min åsikt, den korta versionen; unga tjejer bör inte läsa tjejtidningar.

Nu följer den lite längre versionen;

Det enda tjejtidningar gör är att tala om för dig att du alltid kan bli lite snyggare, lite smalare, lite lyckligare, lite bättre. Tjejtidningen vill se Du 2.0 när du i själva verket duger precis som du är.

Jag som vuxen läser inredningsmagasin och kvinnotidningar som bara talar till min plånbok, branschen bygger på konsumtion och det är inget konstigt med det.

Som vuxen har jag verktygen att stå emot.

Detta verktyg kallas mognad (samt: ojdå, jag blev visst inte en välbetald fotomodell, fuck it).

Jag har sedan jag var en underviktig fjortonåring med för stora fötter och minimerat ego lärt mig att jag är bra som jag är och vill jag köpa den lite för dyra väskan på sidan 23 så kan jag göra det men jag vet att den inte kommer förändra mitt liv och risken är stor att jag ångrar mig och hittar en snyggare väska i en annan tidning och risken är därför överhängande att jag nästa gång tänker ytterligare ett varv innan jag handlar det jag ser för att bli den jag vill.

Jag minns Vecko-Revyn och Frida från min ungdom men jag köpte bara

Vecko-Revyn som var lite mer edgy.

Jag var tolv år och fick lära mig härliga sextips trots att jag inte ens kysst någon med tunga, inte utan heller.

Jag minns Vecko-Revyn och sminktips. Jag var ett barn, hade perfekt hy med röda rosor, ändå tog jag bussen till stan och köpte ett puder för 250 kronor eftersom det var det allra bästa. (Varför sa inte kvinnan på Kicks till mig att det inte behövdes?).

Pengar, pengar, pengar. Pengar får jorden att gå runt.

Och vi som vuxna kan göra mer eller mindre kloka val. Unga tjejer är så hopplöst mottagliga och ska hanteras varsamt.

De befinner sig mellan barn och ung vuxen, mellan mamma och friheten, mellan mognad och nallen på överkastet, mellan ”Jag HATAR dig” och ”Krama mig”. Det de behöver är lugn och ro, stöd och styrka att stå emot. Det de hittar i tjejtidningen är fotomodeller, kändisar som knarkar, dyra plagg, smink och sex.

Det är inte rimligt att tidningsbranschen som är en kommersiell apparat ska ta ansvar för unga tjejers välmående, men nog kunde de bli lite hälsosammare. Kanske en bojkott av unga tjejer som har blivit kända genom att knarka och få en kvart i fängelse och komma ut hyllade?

Att Vecko-Revyn nu fimpar skelett-tjejerna är definitivt ett steg i rätt riktning. Bra där.

ARTIKELN HANDLAR OM