"En ohotad stjärna: Pippi Långstrump Superstar"

KOLUMNISTER

Jag älskade Kajsa Kavat när jag var barn (det gör jag fortfarande), jag tror att jag uppskattade att hårt arbete och kärlek till sin mormor ­lönar sig i slutändan. Och Kajsa Kavat fick mycket riktigt dockan varje gång. Mamma fick läsa om och om och om igen och till slut läste hon helt utan inlevelse och började hoppa över hela textstycken och tyckte att slutet med bönen kunde vi väl skippa ändå?

Absolut inte! sa jag.

”Det går en ängel kring vårt huzzzzzzz”, lät mamma.

I vårt hus finns tre små barnrum med fyllda bokhyllor. Tvååringen läser Maxböckerna, sexåringen läser Alfons och åttaåringen läser Doktor Proktor och Nellie med Monster­akademin.

Jag är mer noga med att barnen läser böcker än att de äter upp maten på tallriken.

På ett föräldramöte för ett par år sedan sa en förälder: ”Men vadå, man kan ju ­inte läsa böcker på kvällen, då vill de ju att man ska göra det VARJE kväll.”

Joråsåatte.

Det är inte lätt att hitta bra böcker med kvinnliga hjältar, starka tjejer, brudar av stål. Jag har två döttrar som är åtta och sex år och jag får slåss mot en värld av GIRLYGIRLYGIRLY med glitter uppå. Det är Winx på Nickelodeon och rosa sidor i ­leksakskatalogen med sminkdockor och Bratz och gör ditt eget halsband sida upp och sida ner.

I böckernas värld kan jag som förälder slå med mitt magiska könsspö och försöka mota den värsta geggan i grinden. Jag försöker hitta pärlorna både på biblioteket och i bokhandeln men det är inte lätt.

För egentligen finns det bara en enda fullständigt ohotad stjärna: Pippi Långstrump Superstar.

Hon ljuger, svär, hittar på, slår mobbarna på ­trynet, är snäll mot de snälla, äter godis och bråkar med vuxna som vill reda ut henne och sälja henne salva mot fräknarna när hon vill ha salva som ger FLER fräknar. Hon slösar med pengar, skiter i skolan och åker tunna nerför ett vattenfall. Går det så går det, tänker Pippi och kaxar sig fram genom livet och jag är så glad att hon finns.

Att vänta på en ny Pippi är som att tro att någon ska uppfinna hjulet på nytt.

Men jag hoppas så att någon försöker.

Jag vill bjuda mina döttrar fartiga brudar med attityd, en Gummitarzan i flicktrosor för vår tid. En slarvig, tjafsande, rolig och uppkäftig donna som kan inspirera mina tjejer att vara som de är oavsett om det är tjejigt eller killigt eller könlöst. En supertjej som räddar dagen, som är wild och crazy och inte kompromissar med ­någon.

En Kajsa Kavat som spottar i kors med killarna och inte nöjer sig med en docka i slutet.

ARTIKELN HANDLAR OM