Jag tänker inte ta M:s oro på allvar

Foto: LASSE ALLARD
Det är en åsikt. Anna Kinberg Batra är en människa som känner oro för att hennes väljare ska gå till Jimmie. Och alltså ni får ursäkta, men jag tänker inte ta den oron på allvar.
KOLUMNISTER

Ord i vår tid. Vi måste ta människors oro på allvar.

Jag tycker inte alls man ska ta människors oro på allvar.

Först och främst vill jag veta ­vilken oro som avses. Är det ”Den lilla oron”, Marcus Berggrens ­fantastiska men numera nedlagda blogg på Djungeltrumman, är det den?

Nej, det är det nog inte. För den var ju bara rolig!

Är det oron för plaster i leksaker, djur i müslin, fukt i källaren, ­slukhål, isarna i Arktis, vaccin­biverkningar, ökade fall av hudcancer, trettonåringar som inte kan läsa, kändisdegraderingen i Dobidoo eller Zlatans form?

Nej, så är det ju inte.

Allt detta är givetvis människor väldigt oroliga över. Detta samt svårt sjuka barn, den egna cancern, arbetslöshet, demenssjuka föräldrar.

Men det är inte den oron politiker manas ta på allvar.

Det är oron över den stora mängden människor som tar sig över gränsen, eller ännu värre: de som redan är här och inte pysslar med någonting särskilt.

Under de senaste månaderna har medierna rapporterat om en drastisk minskning av antalet asylsökande i Sverige.

Så skönt, då kanske de som är så himla oroliga att människor på flykt ska hota deras välfärdsvardag blir lite mindre oroliga nu.

Men det verkar inte så. För Trump vinner valet och sedan skiftar opinionen i lila, den där ­nyansen man får när man blandar blå och brun.

För Sverigedemokraterna har ökat. Och Anna Kinberg Batra har ändrat sig.

Enligt en debattartikel i den här tidningen den 22/11 slår hon fast att ”öppenhet mot omvärlden är inte detsamma som oreglerad ­invandring”, som om det är en sanning.

Men sanningen är ju den, att det är bara sant för Anna Kinberg ­Batra och de som tycker som hon. ”öppenhet mot omvärlden är inte detsamma som oreglerad invandring” är en åsikt. Vi kan till och med byta ut ordet oreglerad mot vild så att det blir ”öppenhet mot omvärlden är inte detsamma som vild invandring”. Det är fortfarande en åsikt.

Jag tycker kanske att ”öppenhet mot omvärlden är detsamma som skön invandring”. Men jag skulle akta mig noga för att spika upp det på en vägg som en vetenskapligt bevisad sanning.

Anna Kinberg Batra borde nog införa ett rut-avdrag för ordet ­öppenhet som hon använder inte mindre än sex gånger.

Aldrig har väl en text med så mycket öppenhet handlat så lite om öppenhet.

Anna Kinberg Batra är en ­människa som känner oro för att hennes väljare ska gå till Jimmie.

Och alltså ni får ursäkta, men jag ­tänker inte ta den oron på allvar.

Facebookterror

Det värsta med tiden efter valet i USA är att jag försummar mitt arbete till förmån för videor som klippt ihop alla gånger Barack Obama varit ljuvlig. Jag måste sluta nu.

Instagramterror

Stina Wollter har dansat in i tiotusentals instagramföljares hjärtan. I rejäla trosor rör hon fram känslor av glädje och kroppspositivism. Men i förra veckan skickade Stina tillbaka en kukbild till avsändaren och blev ­avstängd från Instagram. Detta är inte ett syftningsfel. Stina blev avstängd.