Vi mammor har nog med nojor som det är

Agnes Wold och Anna Hedenmo i ”Min sanning”. Foto: svt
KOLUMNISTER

Det är så befriande med en professor som sitter i public service på bästa sändningstid och säger att det är hundra procent ren moralism att säga att kvinnor inte ska dricka alkohol när de ammar – att det är rent påhitt. Att det i stället är mycket större risk, och statistiskt sett ett mycket större problem, att barnet far illa om pappan är jättefull och slår mamma och barn. Men om det tjatar vi inte.

I söndags intervjuades professorn och överläkaren Agnes Wold av Anna Hedenmo i SVT:s ”Min sanning”. På SVT:s Facebooksida har ett kort klipp från programmet gillats av nästan 3 000 personer. Till största del kvinnor.

I klippet förklarar Wold att det från en rejält berusad kvinna inte går över nästan någon alkohol alls i bröst­mjölken och att råden om att ammande kvinnor inte bör dricka inte beror på något medicinskt. För mig är Wolds ord upplyftande att höra.

Det betyder dock INTE samma sak som att jag på något sätt vill försköna den problematik som finns kring en del föräldrars alkoholkonsumtion i närheten av sina barn. Jag vet att alldeles för många barn växer upp under vedervärdiga förhållanden där alkoholen är boven och att en alkohol­påverkad förälder inte är i närheten av lika bra på att ta hand om sitt barn som en nykter. Om det säger jag inte ett knyst.

Det jag vänder mig emot är den överdrivna moralpaniken mot mammor generellt - och vårt behov av att hitta medicinska förklaringar för att bekräfta den. I stället för att fokusera på huruvida barnet får i sig alkohol eller inte borde fokus ligga på att förklara riskerna med att hantera ett barn när du själv är alkoholpåverkad - och det gäller både mamman och pappan.

Vi mammor har nämligen nog med nojor som det är. Det är inte papporna som får sitta på MVC och fylla i alkohol- och tobaksvanor. Som ska passa sig för goda ostar och kallskuret. Som inte borde göra det ena eller det andra och som samtidigt ska bita ihop och kämpa på ungefär som vanligt fast kroppen växer, värker och krånglar. Och sen när barnet väl är ute - då är det fortfarande mammorna som inte ska varken det ena eller det andra. Medan pappan kan fortsätta unna sig några glas, precis som vanligt. Att en kvinna, som i de flesta fall inte druckit en droppe under graviditeten, efter nio månader inte ska få njuta av något alkoholhaltigt utan att känna skuld är helt befängt.

Det är just därför som det är så fantastiskt skönt med en över­läkare som inte pekar med hela handen utan som i stället vågar vända på det.

Streckgubbar bättre än vi?

■ ■ Har du Facebook har du förmodligen sett streck­gubben Bill eller Nisse eller annat namn dyka upp senaste dagarna. Det är internet­fenomenet ”Be like Bill” som börjat snurra och som säger sig vara så som vi borde vara på sociala medier, men inte är. Kolla upp ”Be like Bill” eller ”Var som Nisse”.

Mer osocial än någonsin?

■ ■ Jag kan knappt minnas sist jag var så här fruktansvärt osocial med vänner ... eller vänta: det var ju förra vintern. Men visst är det ändå lite okej det här med att mest vilja stanna inne just nu? Vi har ju liksom hela våren, sommaren och hösten på oss att umgås.

ARTIKELN HANDLAR OM