Var är brudarna i årets valrörelse?

KOLUMNISTER

Vad är det jag ser?

Eller rättare sagt - vad är det jag inte ser?

Var är alla brudar?

Ja, vad är det för en jättelik centrifug som dragit fram över valrörelsen och svept bort alla kvinnor?

Hur jag än fingrar på min fjärrkontroll, så blir jag inte kvitt de där två allvarstyngda männen i sina rödfärgade slipsar. Männen som lägger ut rälsen mot vår framtid.

Över våra huvuden.

Ja, ni vet vilka jag menar.

Var det inte mer liv i luckan vid det förra valet? Mer kvinnor och mer färg. Då fanns ju fortfarande Schyman i sina röda skor. Och var det inte också mer av den pratglada Maud Olofsson?

Och nu?

Nu har allt blivit så blygrått tungt, där i maktens öga. Ja, hur har valrörelsen kunnat bli så megatyst mitt i allt tjatter. Mitt i alla snåriga jämförelser av hundratals olika alternativ.

Och var är brudarna?

Är det någon som har hört någonting? Är det någon som har hört någon säga något om kvinnor och kvinnors problematik? Om oss.

Jo, för utom det där med vårdnadsbidraget, då.

Läser i tidningen att den där mystiska kvinno-centrifugen har snurrat förr. Att den i början av nittiotalet slängde ut massor med kvinnor rakt ut i periferin.

Splash.

I ett enda slag sattes hundratusentals kvinnor i den offentliga sektorn under press. De fick mer att göra och mindre att säga till om. Men fick de mer betalt?

Åh, nej.

Och nu säger forskarna att det bland annat var det här stålbadet som fick landet på fötter. Att den snurrande kvinnocentrifugen är ett av skälen till att "det går så bra för Sverige just nu". Att det är tack vare kvinnornas hårda, men oförändrat uselt betalda arbeten, som vi kan susa fram som ett lysande luftskepp i den globala ekonomin.

Och att den självgode Göran Persson kan stå där i tv-ljuset och antyda att alltsammans är hans förtjänst.

Jojo.

Men har de offentliganställda kvinnorna fått något tack? Har de fått mer i lönekuvertet för att de stod pall under de tuffa centrifugeringsåren?

Inte alls.

De hålls på plats. De hålls fortfarande på plats med dåliga löner. Och kvinnorna i kommuner och landsting verkar inte komma någon vart. De har fortfarande sämst lön och är mest sjukskrivna.

Splash.

Men har du hört någon av de röda slipsarna säga något om allt det här?

Inte det?

Är inte det konstigt?

Splash.

Monica Gunne