Varför ska vi ställa om alla klockorna?

KOLUMNISTER

Det har varit ”ställtid”.

Ja, ni har säkert grejat det hur lätt som helst. Men jag har stirrat på de elektroniska siffrorna och undrat: Är det en timme framåt eller en timme bakåt?

Fattar inte heller – varför jag måste ”ställa om” klockorna två gånger om året.

Vem har bestämt det?

Är det kossorna eller EU-reglerna?

Vet inte. Jag vet ingenting.

Hur som helst – plötsligt går alla klockor fel. Och det är inte en klocka, utan sex. Det är väckarklockan, det är klockan på radion, mikron, spisen och teven. Och klockan på mobilen. För några år sedan var det här inget problem för mig. Visste inte ens att det fanns.

Det här fixade mitt ex. Och han fixade det med en tyst och sammanbiten koncentration. Så tyst att jag inte ens lade märke till det.

Jag märkte det inte förrän han hade flyttat ut.

Och då märkte jag det med ett sammanbrott.

Minns hur jag började darra och hulka, när det gick upp för mig att siffrorna gick fel. Och min första tanke var: ”Jag skiter i det där. Jag skiter i att ställa om klockorna. Jag får väl lägga till eller dra ifrån eller vad det nu är jag ska göra.”

Och så gick jag stenhårt in för det.

Men det höll ju inte. Det var omöjligt att hålla reda på om det var bakåt eller framåt. Och allt blev om möjligt ännu mer rörigt och splittrat. Ännu mer overkligt och rotigt.

Och då var det bara att bita i det sura äpplet. Att närma sig de ljusgröna siffrorna. Att gå till attack. Och jag minns hur jag tryckte och vred. Hur jag hatade och svor.

Och till sist bröt jag ihop. La mig där på mattan och – hm, skrek.

Då öppnas dörren och en vän kommer in.

Hon är också så där koncentrerat beslutsam som mitt ex. Hon beställer fram manualer. Och jag servar tacksamt och ser hur hon knäpper dom allihop. Teven, radion, spisen, väckarklockan och mikron.

Mobilen grejar jag själv.

Sedan firar vi och dricker vin.

Och nu?

Tja, nu ställer jag om fem elektroniska klockor på kanske, ... tre minuter. Bojkottar bara teven. Den kräver en manual och ja – var finns den?

Men jag har löst problemet.

Tryckte bara på en plåsterlapp över de där fyrkantiga siffrorna.

För vem behöver fler än fem klockor?

Inte jag.

Monica Gunne