Alfahannen gjorde mig till jägare på rekordtid

KOLUMNISTER

Vad gör jag här?

Vad gör jag med den här bössan tryckt mot kinden? Jag kommer ju ändå aldrig att döda något.

Att sätta en hagelsvärm i en hares oskyldiga hjärta.

Det är jägarexamen. Det är på en avskjutningsramp i en frusen tallskog utanför Stockholm och det är mitt första skjutprov.

”Runda ryggen”, ropar alfahannen och kursledaren Holger inifrån ett bås. ”Luta dig fram.”

Paniken flämtar under Chloé-kappan. Bara ett misstag. Att jag fumlar med säkringen. Att jag drar piggen framåt i stället för bakåt. Ett skott mot en sten. En rikoschett och så ligger vi alla där döda. Holger i båset och de tio stirrande männen som står någonstans bakom mig och väntar på sin tur.

Holger igen: ”Säg till när du är klar.”

”Klar.”

En smäll. En orange frisbee (det ska föreställa en duva) virvlar ur båset.

Ett skott bränner av.

Det är jag som bommar.

Och nu kommer Holger farande. En skogens man. En man klädd i brunt skinn, ficklock och nitar. En man som fäktar med armarna. ”Vi har ett problem”, ropar han. ”Du höll inte emot. Du stapplade ju bakåt.”

Men det enda jag hör är det där ordet ”vi” och jag tänker: ”Holger kommer att hjälpa mig.”

Nästa prov är ett kulvapen, klass 1. Ett tungt vapen med kikarsikte. Vi ska skjuta mot en ”stillastående älg”, en plåtälg som dinglar på en vajer långt borta i ett grustag.

Det var nästan min tur, när jag upptäckte att det slog lågor ur gevärspipan. Paniken slog till och jag ville inte ens försöka.

Killarna peppade: ”Ska du inte skjuta?” ”Gå före, du.” ”Försök.” ”Prova bara två skott.”

Till sist lyfte jag vapnet. La kroppstyngden mot gevärskolven och Holgers röst rann som lönnsirap ner i hörselskydden. ”Lugn”, viskade han. ”Titta i krysset och krama.”

Två eldkvastar och mitt i prick.

När jag sedan dödade plåtharen, som Holger halade längs en tvättlina och killarna applåderade från berget – tja, då var det ju inte mycket kvar av integriteten.

Jag blev en av dom.

Och när jag kom hem granskade jag bara flyktigt det där blåmärket på höger överarm, en rekylskada på 12 x 10 cm. Grävde i stället fram en bortglömd hagelbössa ur garderoben. Bröt geväret, kollade piporna, siktade och svepte sedan med bössan längs paneler och tak.

Ja, så fort kan du bli en jägare.