Så gjorde Obama freden till en show

KOLUMNISTER

Det är inte president Barack Obamas fredstal som sätter skräck i mig. Det är vad som hände efteråt.

Ja, hur kunde president Obama ha reagerat, när han plötsligt fick veta att han fått Nobels Fredspris? Kanske så här: ”Shit, inte nu. Vi håller ju för fan på att trappa upp i Afghanistan.”

Men hur den amerikanske presidenten än tänkte, så är det klart att Obama och hans stab måste ha slipat på det där fredstalet.

Två krig stod på spel.

Två krig som ingen ännu har sett slutet på.

Och den amerikanske presidenten och överbefälhavaren måste ju vinna den här utmaningen. Den här fräcka utmaningen att mitt i kriget bli utmålad som någon slags Fredsfurste. Han måste ta tillbaka initiativet. Återställa ordningen. Och med ordens hjälp få världen att fatta att de här två krigen egentligen handlade om något annat.

Att det handlar om Fred.

Att det handlar om Friheten att försvara sig.

Att det handlar om Rätten att försvara Demokratin.

Och han lyckades.

Presidenten var ödmjuk. Han sa att det fanns andra som förtjänade priset bättre. Och han duckade inte för kritiken. Vi är i krig, sa han. En del kommer att döda. Andra kommer att bli dödade. Och efter 37 minuters retorik, så hade ingen missat budskapet: ibland var krig en nödvändighet. Och någon måste ju ta ansvaret.

Eller hur?

Så vad hände sedan?

Ville den amerikanske presidenten att hans tal skulle följa de demokratiska spelreglerna? Att hans fredstal skulle ifrågasättas och granskas?

Inte alls.

Istället för att låta sig intervjuas av världens mest pålästa journalister, så var det artisterna Jada och Will Smith som fick audiens hos sin idol. Så det blev inga frågor alls. Jada och Will satt som två tindrande möss vid presidentens knän. De log, fjäskade och skrattade.

Och i denna stund, antog inte Barack Obama konturerna av en … envåldshärskare? En man som dikterade sina egna villkor. En man som bara ville låta sig beundras. En man som ville tala oemotsagd och som inte ville utsätta sig för några risker.

Ja, så här lyckades demokratins försvarare att sätta demokratin ur spel.

Och så här lyckades världens mäktigaste man att göra Freden till en show.

Så tack för showen, Barack.