Victoria har inte våra rättigheter

KOLUMNISTER

Frihet är det bästa ting.

Eller?

Kronprinsessan Victoria fick ta mycket stryk för att hon ville att pappa Kungen skulle leda henne till altaret i Storkyrkan och sedan ”överlämna” henne till Hans Kungliga Höghet, prins Daniel.

Hovet förklarade: ”Det här är ingen vanlig vigsel. Det här är en statsangelägenhet.”

Men bloggarna var inte övertygade. De skrev: ”Det är förtryck.” ”Var är den kvinnliga frigörelsen?” ”Varför leds inte Daniel fram av sin mamma?”

Ja, när Kungen plötsligt är en kvinna – hur krångligt kan det bli?

Svar: det kan bli hur krångligt som helst.

När Victoria blir Drottning av Sverige så kliver hon in i en manligt kodad värld. Men hon kommer säkert att klara det. Hon är uppväxt i en kunglig familj och har legat i hårdträning sedan hon var två. Då kan det bli tuffare för HKH prins Daniel, hertig av Västergötland. Han ska in i den traditionellt ”kvinnliga sfären”. Och det är ingen barnlek.

Det vet alla vi som har varit där.

Men det är inte huvudfrågan här.

Min fråga är: Hur fri är Victoria bakom det kungliga regelverket? Förutom rätten att bära diadem, att representera och vara så där lagom naturlig och tillgänglig och bussig – hur mycket frihet talar vi om?

Har Sveriges nästa statschef samma fri- och rättigheter som till exempel du och jag?

Inte alls.

Här kan man tala om offer. Sveriges kronprinsessa har fått ge upp flera av de grundläggande fri- och rättigheterna för nöjet att överta tronen. Victoria kunde inte bara gifta sig med den hon ville. Hon måste be om lov. Hon måste först be sin pappa och regeringen om lov.

Hon har inte heller rätt att skaffa barn med vem hon vill eller när hon vill. Och hennes barn måste vara ”legitima”. De måste vara födda inom äktenskapet. Och Victorias förstfödda kommer sedan att födas in i samma slags begränsningar som hon själv.

Att inte kunna välja sin tro.

Att inte kunna välja ett yrke.

Att inte uttala en politisk åsikt.

Och så varvet en gång till: Att inte kunna gifta sig med vem man vill. Att inte kunna skaffa barn med vem man vill.

Så min fråga är: Hur legitim är rollen som kronprins eller kronprinsessa i ett demokratiskt samhälle?