Kom inte dragande med sjukintyg igen

KOLUMNISTER

Du är inte frisk nog att klara ett jobb. Men du är inte heller sjuk nog för att få ekonomiskt stöd från samhället.

Ja, då sitter du risigt till. Skit samma om du har jobbat och betalat skatt i hela ditt friska liv. Skit samma om du inget hellre vill än att få pipa iväg till ett jobb och arbeta dagen lång.

Har du haft oturen att hamna i det här byråkratiska diket, i det där fladdret att vara för sjuk för ett jobb och för frisk för att få sjukersättning – ja, då finns ingen nåd. Ingen barmhärtighet. Och här kan vi tala om ”utanförskap” på riktigt.

Så bort med dig.

Rehabilitering? Jamen snälla, har du inte själv sagt att du är en sophög? Du skulle aldrig klara en rehab. Du är ju för sjuk.

Så iväg nu till stadsdelsnämnden eller kommunkontoret och sök socialbidrag. Och du, om du har en bil eller bostadsrätt eller sommarstuga eller något annat iögonfallande, så måste du göra dig av med den. Ja, du vet – det där är ju liksom … medelklassens prylar. Om dom är starka och friska nog, vill säga.

Nej, för helvete. Kom inte dragande med det där tummade sjukintyget igen. Vi vet att en läkare har sjukskrivit dig. Och han eller hon har säkert gjort det på medicins­ka grunder. Och ja, vi vet att en handläggare på Arbetsförmedlingen har ”bedömt” att du är för sjuk för att jobba. Säkert också en korrekt bedömning. Du är ju helt klart ett vrak. Det kan ju vem som helst se.

Men du förstår, det är inte en läkare eller en handläggare på någon annan myndighet som bestämmer.

Det gör vi. Det är vi här på Försäkringskassan som bestämmer om du är sjuk. Om du är sjuk på det enda och rätta sättet.

Ring inte mer. Hej då!

Vid årsskiftet blev cirka 15?000 personer ”utförsäkrade”. Sjuka människor lämnar sjukförsäkringen varje dag. Och så här säger en handläggare på Arbetsförmedlingen om alla sjuklingar som tågar ut till fattigdomen:

”Sverige i dag har inte råd med dem som är så sjuka att de inte orkar arbeta. De flesta av de utförsäkrade har inte fått någon rehabilitering och får betala priset för att Försäkringskassan tidigare inte gjorde sitt jobb. Att man lät antalet sjukskrivna växa och att man inte fullgjorde rehabiliteringsgarantin. De här människorna har inga rättigheter och de är för sjuka för att protestera. Vi är på väg mot ett fattigsamhälle.”

ARTIKELN HANDLAR OM