Frihet och sex – vad gjorde ni?

KOLUMNISTER

Jag tillhör generationen som fick allt: sex, frihet, utbildning, arbete och pengar.

Och som grädde på moset: de stigande huspriserna som verkar förfölja oss livet ut.

För ett tag sedan var mina syskon och jag på en kusinträff på ön Ven. Vi hade inte sett våra kusiner på kanske trettio, fyrtio, femtio och sextio år och så gick vi plötsligt längs landsvägen och berättade om våra liv.

Vad hade vi gjort av friheten och alla möjligheter?

Hur tog vi vara på allt?

Eller hade vi bara slängt alla godsaker över bord?

När vi var unga började det gamla klassamhället så sakta blekna bort. Folkhemmet stod på tur och dukade upp med gratis utbildning, gratis skolmat och gratis skolböcker. Lika för alla. Och sedan kom den sexuella revolutionen och lärde oss allt om ”fri kärlek”.

Vi tillät oss allt och vi testade allt.

Men det mest genomgripande: kvinnornas frigörelse. Att flickor plötsligt var lika mycket värda som pojkar. Att flickor skulle ha samma rättigheter och möjligheter som pojkar.

Och det förändrade allt. När de unga kvinnorna fick en chans att ändra sina liv – ja, då måste också männen göra det.

Och när jag såg mig omkring på landsvägen upptäckte jag att det bara var kvinnorna som hade gjort något av den nya friheten. Vi hade utbildat oss och tagit risker. Vi hade brutit upp från äktenskap och gjort karriär. Vi hade rest ut i den stora världen.

Ingen av männen hade gjort något sånt. De hade följt sina pappor i spåren. De var familjeförsörjare och trygga farsor.

Alla utom Henrik, 66.

Henrik är min favorit bland kusinerna. Han har aldrig försörjt någon annan än sig själv. Han har festat och knarkat och han såg rätt risig ut. ”Hur mår du?”, frågade jag. Han drog upp skjortärmen. Armen var full av svarta märken. ”Jag är ren nu”, sa han. ”Jag blev smittad av en skitig nål. Jag har hepatit A och bara tjugo procent av levern fungerar.”

Han fortsatte: ”Jag har haft mycket sex och jag har haft jävligt roligt i mitt liv. Jag har fått betala med min hälsa. Men jag ångrar ingenting.”

Frihet, sex, utbildning och möjligheter.

Så här ”valde” mina kusiner, syskon och jag att göra.

Hur gjorde ni?

ARTIKELN HANDLAR OM