Lars Ohly pratar i alla fall om kvinnor

KOLUMNISTER

Det var Vänsterpartiets Lars Ohly som ville sätta fart på jämställdheten. Han sa att kvinnor skulle mjölka ut och dra i väg till jobbet.

Bra gjort, Ohly. Ja, själva rådet var väl ingen hit. Men att över huvud taget nämna kvinnors liv och verklighet i den här kontrollerade, strömlinjeformade, räddhågsna och skattefixerade valrörelsen kändes som en befrielse.

Som att svära i kyrkan.

Ja, varför sitter alla och hukar under skattetaket? Varför har det blivit så olämpligt att tala om kvinnors annorlunda liv och villkor under valet 2010?

Hör bara på hur det låter:

Kvinnor tjänar 85 procent av männens löner.

Jaha, du.

Det sexuella våldet mot kvinnor och barn fortsätter.

Jaså.

Förra året gick cirka 29 000 kvinnor till polisen och sa att de blivit misshandlade.

Är det något nytt?

Antalet kvinnor som blir hotade och slagna på sina jobb ökar. Och?

Men det här våldet sätter djupa spår i kvinnors liv.

Rapporten ”Jämt sjukskriven – ett genusperspektiv på sjukvårdsprocessen” berättar att mäns våld mot kvinnor är ett dolt folkhälsoproblem. Och att hot och misshandel ofta är orsaken till att kvinnor blir sjukskrivna. Enligt rapporten har flera av de långtidssjukskrivna kvinnorna en bakgrund med misshandel och sexuella övergrepp.

Men är de här sjuka kvinnorna något som skattesänkar-maffian bryr sig om att kittla på de rätta ställena? Absolut inte. De här kvinnorna ska sakta glida ut i utmarkerna. Och säkert som amen i kyrkan hör kvinnorna med de ”diffusa smärtorna” till de cirka 90 000 personer som kommer att bli utförsäkrade under perioden 2010–2012. Majoriteten av de utförsäkrades skara är kvinnor.

Mer om den orättvisa vården: I rapporten ”Jämt sjukskriven” står att kvinnor har sämre tillgång till dialys och transplantationer. Att vi får färre remisser till operationer av knäleder och höftleder. Att vi får äldre och billigare mediciner. Att vi får träffa en sjuksyster i stället för en läkare. Att vi får färre remisser till specialister och undersökningar. Att vi inte kommer lika snabbt till rehabilitering. Och att läkare inte dokumenterar våra sjukdomar lika noggrant som männens.

Så Lars Ohly – fortsätt gärna att tala om bröstpumpar.

ARTIKELN HANDLAR OM