Hon var stolt över sin son – som har manipulerat alla

KOLUMNISTER

OSLO. Står här och stirrar på ett tegelhus i förorten Skøyen. Ett trist tegelhus omgivet av härliga sommarbjörkar.

Här inne bor Anders Behring Breiviks mamma och det var hit han flyttade 2006 för att planera sina dåd.

I sitt 1 500 sidor långa ”manifest” berättar Behring Breivik varför han flyttade hem till sin mamma. Han ville vara ifred och han ville spara pengar. Så här i tegelhuset har det alltså inte suttit någon isolerad kuf och spelat dataspel med sig själv.

Här har suttit en äregirig man som har detaljplanerat ett massmord. En gärning som har svept med sig mer än nittio liv och som har riktat sin spets mot demokrati, öppenhet, trygghet och det sköna och avspända samspelet mellan människor.
 

Men Anders Behring Breiviks mamma syns inte till. Det pågår en brottsplatsundersökning i hennes lägenhet och en granne har sett polisen bära ut en dator och två svarta lådor med bevismaterial.

En polisbil står parkerad utanför porten dygnet runt.

Grannarna har beskrivit Behring Breiviks mamma som ”kämpetrevlig”, social och ”snäll och glad”. Och väninnorna på café Valentine i köpcentret 100 meter bort, har berättat hur stolt hon har varit över sin son. Och hur särskilt stolt hon har varit över hans odlingar i Hedmark. Där polisen har hittat sex ton konstgödsel, som man tror att Behring Breivik har använt för att tillverka bomben som sprängde hela regeringskansliet i luften.

I sin dagbok skriver Anders Behring Breivik

att han har planerat morden i nio år och att hans motiv har varit politiska: ”att avrätta kategori A och B, kulturella marxister

och multikulturella förrädare.”
 

Och Behring Breivik har inte bara manipulerat sin mamma. Han har manipulerat alla som har passerat honom. Och för att inte väcka några misstankar, så har han enligt sin dagbok alltid ansträngt sig för att göra ett putsat intryck. Han har dragit på sig Lacoste-tröjor i ”konservativa” färger. Han har solat och tränat och han har använt en ”lätt sminkning”. Behring Breivik skriver: ”Motbjudande för oss hårda krigare.”

I sanningens namn, jag är också manipulerad av Anders Behring Breivik, 32. Ty i samma stund som han inför allas våra ögon har iscensatt en avrättning av nära nittio unga människor, så har han också iscensatt en mediahappening. Och nät, tidningar, tv, videoklipp, bloggar och twitter har på ett försåtligt, men ändå ofrånkomligt sätt tagit hand om marknadsföringen av hans Vit makt-idéer.
 

Det kan vara rätt eller fel.

Men min gissning är att den mediala hajpen är en del av Anders Behring Breiviks plan. Och hur det än går i den väntade rättegången, så kan Behring Breivik räkna med att hans illdåd kommer att orkestrera den ena berättelsen efter den andra i årtionden framåt. Och han kan också vara säker på att hans rasistiska och antidemokratiska budskap kommer att nå ut till alla som är villiga att lyssna där ute.

Ett budskap som också lyder: ”Jag är Kristus”. ”Jag är en Europeisk hjälte”. ”Jag är en Frälsare för folket”. ”Jag är en Kristendomens räddare”.
 

Tja, nu önskar jag bara Anders Behring Breivik, 32, en rättvis och väl genomförd rättegång.

En rättegång bakom stängda dörrar.