Ju mer du sparar desto mer betalar du i avgift

KOLUMNISTER

Så vad vet du egent­ligen om din pension?

Är du en Vinnare?

Eller är du kanske en sån där Avgifts-loser?

Din pension kanske inte är det mest intressanta just nu. Men eftersom du ändå måste spara till den i halva ditt liv så kanske det kan vara idé att i alla fall ha en viss koll.

Låt mig få guida dig:

Det första du ska göra är att kolla de så kallade ”avgifterna”, de till synes pyttesmå procenten som under årens lopp kan gräva ett djupt hål i ditt framtida sparkapital. Om du är någonstans mellan 25-30 år och kanske har köpt en privat pensionsförsäkring, så ska du vara särskilt vaksam.

Hur hög är ”avgiften”? En avgift som till exempel kan kallas ”kapitalavgift” eller ”förvaltningsavgift”.

Är den 2 procent? Eller är den kanske 2,5 procent?

Tänk sedan, ränta på ränta på ett allt högre kapital som kanske växer i säg, 40 år.

Det kan alltså handla om rätt mycket pengar i slut­ändan. Och det är pengar som inte längre är dina.Det är pensionsbolaget som tar hand om den här växande avgiften.

I Storbritannien har man nyligen avslöjat hur generöst avlönade mäklare genom höga förvaltningskostnader berövat pensionärer och sparare på tiotusentals kronor. Det har alltså handlat om dolda och små procentenheter som de långsiktiga och lojala pensio­n­ärerna inte haft en susning om.

De har inte kunnat läsa sig till deras existens och de har inte heller blivit informerade.

Jag kan tycka rätt synd om de här spararna. De här trofasta spararna som inget har fått veta om de hungriga och smarta procentenheterna som har legat där i skymundan och sakta men säkert tuggat i sig deras sparkapital i små, energiska bett.

Och som sagt – i slutändan kan de här hemliga avgifts-kalasen ha rört sig om ganska ansenliga belopp.

Den engelska tidningen ­Observer (2011-12-08) har rapporterat att avgifterna i en del fall har varit så omfattande, att spararna har fått ut mindre pengar än de själva har satt in.

Så låt mig få ge dig ett gott råd: innan du beger dig in i pensions-djungeln måste du först lära dig dess omvända ­logik: ”Ju längre du är kund och ju mer du sparar, desto mer måste du betala i avgift.”