Dånar förbi mellan två lastbilar – 28 år senare

KOLUMNISTER

Vi kör på E4 mot Huskvarna och A kör snabbt.

Hon inte bara kör snabbt, ­ – hon kör om.

A kör om hela tiden och ­jazzar obekymrat in och ut bakom långtradar-kropparna och jag hör mig själv säga: ”Håll avstånd. Ligg inte så ­nära. Det är 70 här.”

A och jag är vänner.

Vi har följt varandra i spåren sedan början av 1970-­talet och det finns inget som vi ­inte vet om varandra. Vi vet allt om var­andras förlovningar, jobb, kärlekar, ­fiaskon, segrar, sorger, flyttar, skils­mässor, ex, avtal, barn, otrohet, resor, framgångar, floppar, missfall, ­arbetsvillkor, inkomster, sjukdomar och mammor.

Vi har vänt och vridit på vartenda problem och just nu (när A har lyckats kila in oss mellan två långtradare höga som hus) sitter vi och försöker få rätsida på vårt senaste plågoris: IBS (Irritable Bowel Syndrome), ett bullrande magproblem som är typiskt för kvinnor som stressar och dricker och som försöker hålla ordning på sin vikt med fibrer, ­nötter och råkost.

Men vårt förflutna dyker också upp längs den dånande E4:an, allt det som vi lämnat bakom oss. Eller rättare sagt: allt det som vi trodde att vi lämnat bakom oss. Och det behövs bara att någon av oss säger: ”Hur var det där egentligen?” Eller: ”Kommer du ihåg hur det där gick till?”

Ja, det behövs bara att ­någon av oss ställer en sån där enkel fråga, så bubblar alla de skimrande detaljerna upp till ytan.

Hur vi stod till knäna i sopcontainrar och rotade fram möbler till våra första hem. Hur vi med bulleri-bång dansade in i ett trumset på ett lyxhotell i Östberlin och hur vi sedan låg där som två sköldpaddor och sprattlade bland alla trummor ­­ – A klädd i en vit rysch-blus och ett par minnesvärda skotskrutiga golfbyxor.

Och så den gången, då samme kille stötte på oss på den där kryssningen från Fort ­Lauderdale och där A (inte helt oväntat) avgick med både man och seger och allt vad det sedan innebar …

Men nu är det 28 år senare och det är IBS (Irritable Bowel Syndrome) som ­upptar våra tankar och jag har dessutom fått syn på några nya långtradare som tornat upp sig i fjärran och som A gör sitt bästa för att köra ifatt. Och jag hör mig själv säga: ”Tänk på avståndet. Lägg dig inte så nära. Det är ­inte fri fart här.”

ARTIKELN HANDLAR OM