Kom igen partypolitiker - det finns liv att rädda

KOLUMNISTER

I slagskuggan av partystämningen i Alme­dalen sitter jag och försöker fatta läget för de som inte har några rättig­heter alls.

Jag tänker på alla rädda, förföljda kvinnor och deras barn som måste sitta inlåsta på ett skyddat boende i sommarvärmen. Ja, det är ju för deras egen säkerhet. Men en fråga: Varför är det alltid ­offren som ska låsas in i de här fallen?

Varför inte förövaren?

Ja, det har med vår lagstiftning att göra. Men ska det vara helt omöjligt att se över den?

Socialstyrelsen har på uppdrag av regeringen skrivit rapporten ”Kartläggning av skyddade boenden i ­Sverige” (2013.4.4). Och ­tyvärr, det råder en jättelik röra därute, ett lapptäcke av ­olika insatser där den ena handen inte vet vad den ­andra gör.

Det finns ingen nationell överblick och ingen vägledning. Ingen har koll på kvaliteten och ingen har ansvar för säkerheten för de för­följda kvinnorna och deras barn. Så det är alltså med risk för sin egen säkerhet, som de här kvinnorna halkar runt mellan socialtjänst, polis, skyddat boende, brottsofferjour, ­psykiatri, skatteverk, BUP, migrationsverk, advokat, ­försäkringskassa och ­arbetsförmedling.

Varför det?

Har inte de jagade kvinnorna rätt till samhällets beskydd?

Jo, men enligt utredarna lägger polisen inte ned särskilt stor möda på de hotade kvinnorna. Här finns ingen strategi och inga genomtänkta grepp.

Man håller sig på sin kant och hänvisar till socialtjänsten och kvinnojouren.

Men samhället i övrigt då?

Nja, här är man inte heller så engagerad och låter gärna brott i ”nära” relationer glida ner i särskild slagpåse. Bara hälften av Sveriges kommuner erbjuder ett så kallat skyddat boende och 71 procent av de här boendena är ideella. Och det betyder att Almedalens politiker över­låter följderna av våra kanske mest grymma brott till ”frivilliga” att ta hand om.

Varför det?

Varför är det just brott som är riktade mot kvinnor och barn som hamnar i den här frivillig-kvoten?

Så varför inte göra något?

I dag har ROKS (Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige) en av sina heldagar i Almedalen.

Så kom igen alla party-­politiker - ta chansen, lyssna och lär.

Här finns stora vinster att hämta. Och då talar vi om ­både ekonomiska och … mänskliga vinster.

Humanism, kallas det.

ARTIKELN HANDLAR OM