Kvinnor har mer tid än de tror att bli gravida

KOLUMNISTER

Är snart 30 och måste bli med barn.

Måste. Annars är det för sent.

Klockan tickar för 30+kvinnor och det går fort. Och mycket ska hinnas med innan moderskapet slår till; utbildning, kurser, utlandsresor, jobb, relationer, karriär, perioder av arbetslöshet och flyttar än hit och dit.

Och budskapet som ligger som ett SOS-alarm djupt ­inne i kroppsvävnadens mörker lyder: om jag vill ha barn måste jag bli gravid ­någon gång efter 30. Annars får jag stå där ­utan.

Men är det sant?

Är det alltid sant?

Svar: du har mer tid än du tror.

Det skriver Jean Twenge, författare och professor, i Observer magazine (14.7.13). Twenge har gjort en djupdykning i forskning och statistik och grävt fram följande: i årtionden har kvinnor fått lära sig att fertiliteten faller som en sten efter 30. En uppgift som har påverkat våra relationer, beslut och livsval.

Men det är inte sant. Det är inte sant att kvinnors fertilitet faller brant efter 30+.

Och att den här felaktiga ­informationen har fått en ­sådan stor spridning, beror enligt Jean Twenge på att ”mainstream”-media inte har kunnat tolka vetenskaplig fakta på ett korrekt sätt.

Ett exempel: Den ofta upprepade uppgiften att en av tre kvinnor i åldern 35-39 måste ”hålla på” minst ett år för att bli gravid grundar sig på fransk födelsestatistik från 1670- 1830.

Miljoner kvinnor har fattat livsavgörande beslut på uppgifter baserade på fakta som var aktuella på 1600- och 1800-talet; långt innan elektricitetens, antibiotikans och fertilitetsbehandlingarnas tidevarv. Och ­säkert har många av de här kvinnorna litat på att uppgifterna varit resultatet av både stora och väl underbyggda studier.

Men så har det alltså inte varit. Så vad gäller?

Enligt Twenge finns i dag ­ inte många studier om ­ ålder och ”naturlig” fertilitet. Men de få studier som finns tecknar en friare bild.

En studie med 770 kvinnor som har sex minst två gånger i veckan visar att 82 procent av 35-39-åringarna är gravida inom ett år. Att jämföras med 86 procent av 27-34-åringarna.

Hipp, hipp, hurra!

En studie från juni i år: bland 38-39-åringar som ­varit gravida tidigare blev 80 procent gravida inom sex månader.

Hipp, hipp, hurra!

Budskap: Det finns mer tid.

Den biologiska klockan tickar något långsammare än du tror.

ARTIKELN HANDLAR OM