Jag vill veta precis allt om maten jag äter

KOLUMNISTER

Det har kommit i misstänksamma steg:

Hur mår maten?

Hur har den här kotletten haft det innan den blev kotlett? Innan den höggs i bitar och radades upp i den här högeffektiva matvaru­butiken som mer och mer har börjat likna en industrilokal.

Och hur mådde grisen? Hade den frihet och knorren kvar? Hur var transporten? Trygg eller skräckinjagande? Och hur slutade den sina ­dagar?

I fasa eller frid?

Svar: Det är fifty-fifty. Hälften av Europas gris­producenter bedövar inte djuren inför en slakt.

Läser på paketet, men här finns bara uppgifter om pris, vikt och datum. Men jag vill ju veta mer om själva grisen.

Jag vill veta hur den haft det.

Så det blir ingen kotlett. Och det blir ingen fläskfilé eller köttfärs eller kyckling heller.

I alla fall inte i min panna.

Stannar vid grönsakerna och nu vill jag veta när salladen, papayan och paprikan skördades. Vill också veta vem som skördade den och under vilka villkor?

Och sist men inte minst: Hur är det med alla kemikalier hit och dit?

Men det finns ingen upplysning om det heller.

Ändå finns det information, det finns hur mycket ­information som helst: I mars i år presenterade till exempel EFSA (Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet) en rapport om hur mycket rester av bekämpningsmedel som finns kvar i livsmedel från samtliga EU-länder. Av 77 000 tester från 500 olika typer av livsmedel hittade man rester av kemi­ska bekämpningsmedel i hälften av alla prover. Man hittade rester av 328 olika bekämpningsmedel i grönsaker, 301 i frukt och nötter och 88 i spannmål. Mest ­bekämpningsmedel upptäcktes i havre, sallad, jordgubbar, persikor, äpplen, ­päron och tomater.

Och i jämförelse med tidigare år var färre prover helt utan rester från bekämpningsmedel. En annan trend: I 27 procent av proverna fann man rester från fler än ett bekämpningsmedel, något som har ökat sedan man började göra kontrollerna.

Och när det handlar om både högt innehåll och många olika rester i ett och samma prov toppar lever, ­citrusfrukter och jordgubbar. Den mest besprutade frukten är vindruvor. I 198 prover på vindruvor från Indien hade 53 procent rester av bekämpningsmedel som låg över de tillåtna gränsvärdena.

Ja, det här bara pågår och lär väl inte ta slut. Ända tills någon vaknar till och ryter ifrån.

ARTIKELN HANDLAR OM