Naturkvinnan får mig vilja glufsa kemikalier

Foto: STEFAN JARL
Eva Röse i Stefan Jarls ”Underkastelsen”.
KOLUMNISTER

Knappt hade vulkanaskan blåst förbi innan Moder Jord vaknade till igen. Den här gången såg hon ut precis som skådisen Eva Röse.

I dokumentärfilmen ”Underkastelsen” poserar hon med gravidmage och nojar för det senaste hotet mot mänskligheten: kemisamhället. Det handlar om de livsfarliga substanserna som finns i våra Foppatofflor. Om plastleksaker som läcker, dödsdeodoranter och giftcocktails som smutsar ner blodomloppet.

Enligt filmaren Stefan Jarl, Kultursödermalms egen Michael Moore, som ligger bakom denna skräckrulle, har vi nämligen gått för långt nu.

Naturen slår tillbaka. Ekosystemet är uppfuckat, framtiden i fara och fortplantningen ur funktion. Och visst är det lätt att hålla med om att vi ska värna miljön. Men är det inte Stefan Jarls vurm för gravida kvinnor som känns lite onaturlig?

Jag tänker inte bara på att han av någon anledning klätt ut den havande Eva Röse till Jungfru Maria i slöja i slutscenerna. Eller på att han predikar om att försvara ofödda barn som en hängiven anti-abort-lobbyist från Minnesota.

Det är pratet om Naturkvinnan som får mig att vilja glufsa e-nummer.

Enligt – de i huvudsak manliga – experterna i ”Underkastelsen” är till exempel p-pillret ett hot mot vår överlevnad. Denna hemska, giftiga

kemikalie är ondska rakt igenom om man får tro Stefan Jarl & co. Man har nämligen gjort vetenskapliga tester på grodyngel som fått simma runt i p-piller-spetsat avloppsvatten.

Vet ni vad som hände? Håll i er nu. De små liven blev tvåkönade. Ett helt träsk fyllt av transgrodor.

Man har kommit fram till samma sak när det gäller möss, abborrar och vaktlar. Hannarna börjar bete sig mer feminint, producerar ägg och får vaginaliknande könsorgan.

Hittills är det faktiskt främst just på fortplantningsområdet som man har kunnat bevisa kemikaliernas inverkan överhuvudtaget – och det är mandomen som drabbas. Jag vet inte om Stefan Jarls lösning på den här queera djungeln är att förbjuda p-piller? Han är i alla fall inte ensam om att helgonförklara kvinnor som är på smällen.

Just nu går det framåt för Miljöpartiet, ivrig förespråkare av så kallade hemförlossningar. Av någon anledning anser MP nämligen att det är mer jordnära att krysta fram ungen på parketten i bostadsrätten än på BB. Flummiga hemförlossningar står därför högt upp på den politiska agendan.

I Stockholm, partiets starkaste fäste, vill de gröna dessutom att födandets naturliga processer ska stödjas så långt det är möjligt. Kvinnor som vill göra kejsarsnitt bryter alltså mot naturlagarna. Lustgas betraktas som en miljöbov och ska förbjudas. Och om MP får

bestämma ska det vara landstingets uppgift att uppmuntra mammor att amma.

Så lätt förkastar ekolobbyn det som kvinnorörelsen kämpat för i decennier: rätten till p-piller och till en smärtfri och professionell förlossningsvård. För att inte tala om rätten att slippa vara ett med naturen.

FAKTA

Apropå

… eko-fieringen av politiken. I ”Underkastelsen” antyder forskare till exempel att onaturliga kemikalier är orsaken bakom allt ­möjligt, från ungdomsbrottslighet till stökiga skol­klasser och fetma. Så då löser vi alla samhällsproblem genom att äta kravodlad quinoa och cykla, eller?