Bratsen stötte på patrull i Göteborg

KOLUMNISTER

”Dom kallar oss brats”. Det är bara en tidsfråga innan en eldsjäl till dokumentärfilmare lanserar det projektet. En socialrealistisk skildring av sorgliga, alkoholiserade killar med bakåtkammat hår och trasiga mockaloafers. Sådana som har tagit sms-lån för att åka på Stockholmsveckan i Båstad.

Det som vi under 2000-talet kallat för Stureplanskulturen har ju inte längre med rika människor att göra.

Inte heller finns den på Stureplan.

Koncernen bakom livsstilen, Stureplansgruppen, har expanderat till Västerås, Visby, Karlstad och Göteborg. Konceptet är likt McDonalds samma överallt:

Drinkbord och disko i kostym. Klubbnamnen ska låta lite överklass, som Ambassadeur och Le Bon Palais. Medan sajten stureplan.se och deras M-sponsrade bloggare fungerar som reklampelare.

Det finns fler kopplingar till politiken. Moderaternas partisekreterare Sofia Arkelsten minglar gärna med företagets nattklubbschefer. vd:n Vimal Kovac lovar att öppna tio nya ställen om regeringen sänker restaurangmomsen.

Jag vet inte om jobbskatteavdragen har bidragit till att champagnekonsumtionen fördubblats i Sverige sedan 2005 – vi dricker över en miljon liter om året, nästan världsrekord – men mycket skumpa har flutit över golven på Stureplansgruppens krogar.

Fast frågan är om vi inte ser Roms sista dagar.

För nu kommer protesterna mot partyimperiet.

Stureplansgruppen senaste satsning är att ta över baren på anrika Stora Teatern på Avenyn, till göteborgarnas fasa. Facebookgruppen ”Rädda Storan” har över 5 000 medlemmar och flera Göteborgsprofiler är kritiska mot kotlettfrisyrernas invasion: ”De vill ju skapa pseudo-exklusiva rum där svennebanan som kommer in från landet gör av med halva lönen”, säger till exempel rockartisten Emrik Larsson. ”Ödesdigert för musiklivet”, menar På Spåret-stjärnan Daniel Gilbert.

Att tolv dörrvakter från Stureplansgruppens andra Göteborgsklubbar – Push och Nivå – står åtalade för misshandel av kroggäster har inte skapat en mer välvillig inställning.

Kommer vår tids subkulturkonflikt att utspela sig just här?

Då var det swingpjattar vs nalensnajdare. Nu – striden mellan brats och göteborgsrockers.