Ljudet från glassbilen är jobbigare än böneutrop

KOLUMNISTER

Det finns något så oerhört svenskt med den pågående debatten om böneutrop.

Sedan Islamiska föreningen fått det första klartecknet för att kalla till fredagsbönen från ett minaret i Fittja, har en byråkratisk diskussion om decibeltal, miljöbalkar och buller­nivåer dragit igång.

Sverigedemokraterna i Surahammar, cirka 14 mil därifrån, har naturligtvis ­engagerat sig. Till och med i småländska lokaltidningar ser man insändare om ”den störande ljudnivån” från Botkyrka-moskén. Och i den växande Facebook-gruppen ”Nej tack till böne­utrop i Sverige” kommer folk från hela landet hjälpsamt med råd och tips till svenska muslimer på alternativa ­lösningar:

Kanske kan man skapa en lokal radiostation för ­böneutropen, så att folk kan lyssna hemifrån, med hör­lurar? föreslår någon.

Eller sätta en kassettbandspelare på gatan precis utanför moskén, så att bara förbipasserande hör? Finns det möjligen någon böne­utrops-app till mobilen som ­muslimerna kan ladda ner?

Min favorit: mannen som föreslår att man ska använda strålkastarljus i stället, som i en fyr vid kusten.

Enligt vissa politiker handlar det dock inte bara om att böneutropen stör, utan om själva ljudkvaliteten.

Riksdagsledamoten ­Staffan Danielsson (C) ­befarar till exempel att ­moskéerna kommer att ­använda allt starkare hög­talare framöver, liksom smyghöja volymen med feta PA-anläggningar, som ton­åringar på föräldrafri fest. Medan några SD-politiker med Richard Jomshof i spetsen har lagt fram en riksdagsmotion där skillnaden mellan böneutrop och kristna kyrkklockor beskrivs som att de senare bara ger ifrån sig en ”oartikulerad ljudsignal”.

Alltså att det inte alls är soundet från minareten, utan texten, som är irriterande.

Det måste vara det konstigaste argumentet av ­alla, mot några minuters finstämt böneutrop i veckan. Vilket alltså är vad ­detta handlar om. Max. Böne­utrop en gång i månaden, eller två, tre gånger om året är andra ­förslag från Islamiska föreningen.

Då borde det hiskeliga ­tjutet från vår ursvenska tradition glassbilen rimligtvis vara ett större problem.

ARTIKELN HANDLAR OM