Då kan vi lika gärna börja äta hundvalpar

KOLUMNISTER

Jag föredrar My Lidl Pony”.

”Hästkött i Finduslasagne? Men hästar finns ju inte!”

Ni fattar va?

Gnäggskämten har haglat på nätet sedan hästköttskandalen briserade, först på ­Irland och i Storbritannien, och nu alltså även i Sverige.

I går drog matproducen­ten Findus tillbaka den ­frysta ­enportionslasagne som visade sig innehålla ­malen fåle.

I England har köttet vållat debatt i flera veckor efter att närmare tio miljoner hamburgare misstänkts innehålla dna från hästar. Till och med premiärminister David Cameron har uttryckt ­äckel över att britter kan ha fått i sig hästkött när de trott att de tuggat på stekt kossa.

Den anglosaxiska världens avsmak inför att äta häst sägs ha anrika kulturella orsaker. Pållen ­förknippas med manlighet och mod. Ädla riddare, historiska ­fältslag och cowboys.

Känns liksom ­ovärdigt att mala ner nationens ­stolta hingstar i nåt mikrat ­halvfabrikat man slabbar i sig framför ”Desperate housewives”-repriserna.

För just engelsmän är det också ett sätt att ­distansera sig till det osofistikerade Frankrike, där ”cheval” inte alls är lika tabu på menyn.

”Vi förstår att detta kan väcka starka reaktioner hos er alla” meddelade Findus i panikartade pressmeddelanden i går. Coop, Willys och Hemköp stämde snart in i köttlarmet och stoppade misstänkta färdigrätter.

Fast egentligen är det ­inte hästköttet det är fel på. ­Någon hälsorisk med att äta lasagnen ska inte finnas. Till och med mästerkockar hyllar marinerad hästbiff som extremt gott och nyttigt.

Men hur kommer det sig då att vi frossar i flintastekar som aldrig förr – men helst undviker ponnyfiléerna på tallriken?

Kanske för att gränsen för kötthysterin går just här.

För om vi börjar grilla ­hästar, vad är det då som säger att vi inte också ska äta andra djur som vi känner närhet och ömhet för?

Varför skulle vi till ­exempel inte slakta hundvalpar, som också sägs ­vara en läcker delikatess? Att ­våra husdjur bara avlivas och slängs är ju ett enormt ekologiskt och ekonomiskt problem, som författaren­ ­Jonathan ­Safran Foer skriver i sin ­vegobok ”Äta djur”.

Ta till exempel alla övergivna sommarkatter, som skulle funka finfint att stuva ner i grytor.

Hästlasagne låter möjligen mer smakfullt. Men i grunden är skillnaden liten.