Skägget används som statussymbol

KOLUMNISTER
Affleck i ”Argo”

Det finns en plats här i världen där män ständigt förbises och förringas. Detta pågår år ut och år in, utan att någon bryr sig.

Jag pratar naturligtvis om röda mattan.

På Oscarsgalan som äger rum i morgon natt kommer det som vanligt bara vara kvinnornas festblåsor och frisyrer som applåderas, medan de smokingklädda filmsnubbarna hamnar i skymundan.

Därför vill jag passa på att lyfta fram: Hollywoodskäggen.

Inför inspelningen av retrodramat ”Argo”, som bland annat kan prisas som årets bästa film, sparade skådisen Ben Affleck ut en omtalad 70-talsbuske som vållade en del besvär. Affleck har berättat i intervjuer hur hans familj avskydde skägget, som fick honom att känna sig som någon i popgruppen Bee Gees: ”Jag hatade det”.

”Argo” har lyfts fram som en ny typ av Hollywood-drama. Film där människor i Mellanöstern för en gångs skull inte framställs som magdansöser eller ondskefulla Ali Baba-stollar med snabeltofflor och turban.

Fast det räcker med att titta på hårväxten, för att se vilka som är the bad guys här.

I ”Argo” är iranierna skrik­iga och irrationella typer med galna skäggrufs som inte har sett en rakhyvel på månader. Ben Afflecks rollfigur Tony Mendez är så välansad dygn­et runt att han måste haft med sig en privat barberare där i gisslandramats Teheran.

Samma sak i Oscarsfavorit­en ”Zero dark thirty”, filmen om USA:s jakt på Usama bin Ladin, där till och med CIA:s proffstorterare går omkring med Hollywoodsexig två­dagarsstubb i öknen. Till skillnad från det svartmusk­iga al-Qaida-svintot, som blivit en symbol för den ociviliserade araben.

Det goda amerikanska skägget är däremot välvårdat och faderligt med perfekta polisonger, tänk Kenny Rogers eller Jesus. Manligt och rejält, utan att någonsin bli okontrollerat vildvuxet.

Det är ingen slump att Abraham Lincolns skepparkrans är nominerad till hela tolv Oscarsstatyetter i år, om man säger så. Och jag tror att det säger en hel del om USA:s förhärligande självbild, som egentligen inte ruckats ett hårstrå om man ser till Hollywoods skägg­ideal.