Filmvärlden är för pryd – ge oss kylskåpsporr

KOLUMNISTER

Inför nya säsongen av Game of thrones som har världspremiär i morgon är förväntningarna höga. Inte minst på vilka sexställningar man ska toppa med denna gång.

Hittills har ju serien slagit rekord i depraverade snuskscener, med allt från dvärgsex, vildhövdingsex bakifrån, bordellavsugningar och incestuösa orgier till ­frigjort experimenterande på utbredda djurhudar i stearinljusens sken.

Inte så jättehett, kanske.

Men vad ska en göra? När det blir allt mer ont om hederligt liggande i dagens film och tv.

Enligt en text i Entertainment Weekly nyligen har sexscenerna nästan försvunnit från de stora Hollywood­produktionerna de ­senaste tio åren. Allt färre filmer censureras på grund av ­nakenhet, eftersom det mesta som kan föra tankarna till samlag redan har klippts bort på manusstadiet.

Förklaringarna är flera. En ångande duschscen där Angelina Jolie och Daniel Craig leker med tvållödder är inte bara tidskrävande att spela in utan också svindyr, då Hollywoodstjärnorna ­numera skriver in kost­samma naken-klausuler i kontrakten.

Men framför allt har en kär gammal sanning gått och blivit osann. Sex säljer inte.

Man kan sammanfatta det med att våldet vann över porren, till slut.

En av ytterst få publik­succéer som innehållit rejäl älskog på senare tid är ”Twilight – Breaking dawn”. Och då pratar vi alltså om moralkonservativ mormon-propaganda där sagovampyrer ligger med varandra iklädda bh. Det säger en del om hur pryd filmvärlden blivit.

När det kommer till maffiga blodbad och actioneffekter finns däremot få gränser när man vill locka tonårs­killarna till biosalongen.

Och 17-åringarna vill tydligen bara se brudar som skuttar runt i minishorts. Inte milfar som idkar matsex i sänghalmen.

Jag menar inte att jag kräver fler avancerade Game of thrones-scener där dvärgar kravlar runt i lera utanför stadsmuren och piskar varandra med läderremmar.

Men en Kim Basinger som smetar in sig med honung och nafsar på körsbärs­tomater, Johnny Depp som stönande mumsar i sig en chokladpralin eller Sofia Coppola som erotiskt rullar lite ravioli med mjöliga fingrar i Gudfadern 3 ...

Just den där kylskåps­porren, kan jag verkligen sakna.