Ultimat lyx för kvinnor: slippa bli utfläkt online

KOLUMNISTER
Skådisen Jennifer Lawrence var en av kändisarna som fick sina nakenbilder spridda av en hackare.

Det har blivit en lyx att ha ett privatliv. Nuförtiden kan vem som helst hamna i skiten som drabbade en rad kändisar i veckan, när nakenbilder på bland annat skådisarna Jennifer Lawrence och Kirsten Dunst ohejdat flödade ut på internet.
Mobilfotona, som troligen stulits från offren av samvetslösa hackare spreds via de anonyma sajterna 4chan och Reddit - nätets eget Vilda västern. Ironiskt nog kära tillhåll för anarkistiska frihetsvurmare som säger sig dyrka ”personlig integritet”. Tydligen bara när det gäller män och deras bitcoins.

Men reaktionerna – med vissa sjuka undantag, exempelvis från galleriet som vill ställa ut kändisbilderna som ”konst” - har varit entydigt fördömande.

Titta. Inte.

När till och med mutt-blaskan Playboy tar avstånd från exploateringen av dessa kvinnors kroppar, förstår man att något har förändrats.

För tio år sedan var ju en naken byst lika med ett pr-trick. Porrsajter sålde glatt stulna videoklipp där kändisar som Kim Kardashian och Paris Hilton sågs idka samlag.

”Sexskandal!” skrev tidningarna.
Trots att det verkligt skanda­lösa var att någon, ofta på kriminell väg, sett till att intima stunder blev allmängods. I stället var det kändiskvinnorna (aldrig männen) som anklagades för att ha läckt med flit, för att nå berömmelse.

Då antogs nämligen att folk var beredda att göra vad som helst, inklusive doggy style i suddig webbcam, för en stund i rampljuset.
Nu kämpar vi snarare för att slippa bli utfläkta. Få behålla ett uns av oss själva.

Det är ju inte för att Jennifer Lawrence visar hud eller poserar med bh som bilderna på henne nu är så åtråvärda där ute i den vidriga grabb-cyberrymden. Nakenhet är ingen bristvara i dag, tvärtom. Det är bara att välja och vraka. Utbudet av sexiga kvinnor är så gigantiskt, via tidningar, magasin, filmer, nätporr och sociala medier, att tuttar snarare blivit vardagsmat, lika gråa som fiskpinnar.
Det enda som eggar de sexistiska hackarligorna är det förbjudna, kränkande, svårtåkomliga - nämligen bilder som man inte vill att någon annan ska se. Just för att ­Jennifer Lawrence ville behålla just dessa ­foton för sig själv, blev de intressanta för nätets fluktare.

För det är inte bara våra kroppar det handlar om längre, utan värre. Det är kvinnors integritet som har ­blivit en ­fetisch.