Jag minns Alliansen - och fimpdammsugaren

KOLUMNISTER

I Moderaternas webb­shop kan man fortfarande köpa t-shirten med Borg- och Reinfeldttryck för 79 kronor. Snart har de samlar­värde. Carl Bildt har redan börjat flyttpacka på UD.

Åtta år, det känns hisnande på något vis.

”Hela mitt vuxna liv har ­varit med Alliansen” sa en ung tjej högtidligt i Afton­bladets läsarchatt på morgonen efter valnatten.

För henne finns bara denna politiska era då vi lärde oss ordet ”jobbskatteavdrag”, då statsministern såg till att kungahuset fick platt-tv och hundratusentals svenskar gick med i Facebookgruppen ”Vi som älskar fredagsmys”.

Fast själv kommer jag att minnas fimpdammsugaren.

En försommardag för fyra år sedan stod en lokalpolitiker på ett torg i centrala Stockholm med en gigantisk tub, det såg ut som en ­anarkistisk bazooka, i famnen. Det var nu avgående ­moderata trafikborgarrådet Ulla ­Hamilton som demonstrerade sitt nya vapen inför presskåren.

Bilden har etsat sig fast; hur borgarrådet likt spöktorpederna i ”Ghost busters” försöker manövrera jätteslangen i närkamp med fienden - alla osynliga cigarettfimpar som kilats fast mellan gat­stenarna.

Det var ett krig som pågick, även om de flesta av er kanske inte lade märke till det.

Stockholmspolitikerna storsatsade på bärbara askkoppar och antifimpkampanjer, räknade fimpar på gatorna och förde in siffror i statistiken, krävde nollställning av fimprika platser och införde fimppatruller, ett slags civila rökjägare.

Fimpsugen var kronan på verket, Nya Moderaternas Slime Blower, fimpkrigarnas Deus ex machina.

Den var specialbyggd av en gammal gatusopmaskin och gaffatejp, och paradoxalt nog framtagen i samarbete med tobaksbolagen. Trafikborgarrådet klamrade sig fast med båda händerna när hon städade upp på stan.

Åtta år är en lång tid.

Folk hinner växa upp, ­flytta, få barn, förlora älskade och bli kära på nytt.

Jag säger inte att fimpar är oviktiga i allt detta, men det är bra med perspektiv.

Till ­exempel skiljer det nu 18 år i medellivslängd ­mellan Stockholms fattiga och rika. Så mycket har klyftorna ökat.

Även den fantastiska fimpbazookan mötte sitt öde.

Jag försöker ta reda på vart den tog vägen och irrar i byråkratin. Till slut får jag veta att den inte längre används, ”tagits ur drift” förklarar man på Trafikförvaltningen. Nu finns smidigare maskiner. ­Gatorna kommer att hållas rena, trots att Alliansen som vi känner den inte längre styr.

RIP, fimpsugen.

ARTIKELN HANDLAR OM