Historieätarna - en total könskollaps?

KOLUMNISTER

I Storbritannien har man infört regler som förbjuder vissa sexställningar i pornografi, ­exempelvis så kallad ”facesitting”. Fast här i Sverige sänder public service visst sånt på bästa sändningstid.

Ursäkta snuskigheten, men jag kan faktiskt inte komma på något annat sätt att beskriva det som inträffade när jag knäppte på tv:n häromdagen och plötsligt fick ett manligt skrev uppkört i ansiktet.

Familjeprogrammet ­”Historieätarna” har hyllats och prisats, lyfts fram som folkbildande och briljant, och ses av runt 1,5 miljoner tittare varje vecka.

I senaste avsnittet serverades: programledarpung.

Rå och rättfram var den plötsligt där, mitt i tv-rutan. Oblygt blickande mot ­kameran från sitt hölje av minimal kalsong. En ­mediemans scrotum.

Förstå mig rätt, det är inte av prydhet jag reagerar. ­Genitalier kan säkert ha sin plats även i Sveriges Tele­vision - kanske i ett pedagogiskt UR-program om säker sex för unga eller i doku­såpor med juck i bubbelpool. Men hur jag än ­anstränger mig lyckas jag ­inte placera in Erik Haags underliv mellan sillbullarna och kanel­vällingen i vår ­kulinariska tradition.

Inte heller kan jag begripa tanken bakom den allt mer könade utvecklingen i ”Historieätarna”.

Numera är ju rollerna i serien uppdelade enligt nästan parodiska stereo­typer: Den kvinnliga ­programledaren Lotta Lundgren är passiv och ­leende, och ställer stillsamma ­frågor om mat och hushåll. Hennes manlige kollega är tvärtom aktiv och ­impulsiv, tar plats, tokar sig och näckar ständigt ­inpå bara mameluckerna, antagligen i provocerande syfte.

I senaste avsnittet om 1980-talet verkade hans uppdrag vara att ihärdigt störa samtalet med idéhistorikern Karin Johannisson - som om kvinnorna ändå inte hade något intressant att säga. Medan deras uppgift var att snällt fnissa åt hans galna upptåg, som till exempel gick ut på att visa upp sin gylf i närbild.

Det kan inte vara en slump att dessa genuskaraktärer anno Vasaepoken mejslats fram så noga i denna säsong. Teamet bakom ”Historie­ätarna” är ju bevisligen smarta och begåvade tv-­makare.

Ska vi på detta vis få förståelse för hur män genom ­tiderna tagit makten genom att sätta sig själva och sina penisar i centrum?

Jag hoppas att det finns en idé här, som motiverar pung-tv och könskollaps.