Tuttarna på ’page 3’ är riktade mot feminister

KOLUMNISTER

Att se page 3-tuttarna försvinna från brittiska tabloiden The Sun i måndags var som att säga adjö till en ale-rapande, pungkliande brittisk lad. Som varit på ovälkommen visit i drygt 40 år.

Tre dagar senare var de tillbaka. Båda två.

Denna gång tillhörde de 22-åriga Nicole från Bournemouth.

Alltsammans var nämligen bara ett underligt skämt, fick vi veta på torsdagen. Enligt The Suns talesperson Dylan Sharpe har page 3-flickorna aldrig ens tagits bort.

Gick ni på den?

Själv försökte jag verkligen känna mig sviken. Kränkt. Grundlurad.

Men utan större framgång.

Det enda jag kunde tänka på var på huruvida PK-­hatande Danmark skulle ­utnämna denna pattarnas lyckliga återkomst till sin nya nationella högtidsdag.

Precis som vissa danskar drömmer de brittiska blaskorna fortfarande om 1968- liggen. Summer of love-eran. När alla slängde sina bh:ar och offentlig nakenhet bara var fräckt.

På 1970-talet, när page 3 infördes, var ursäkten att man stöttade kvinnors fri­görelse. I dag pratar man hellre om mäns yttrandefrihet.

Det var dock länge sedan toplessfenomenet, som ­huserar på första uppslaget bredvid David Cameron-hyllningar och prins Harry-fadäser, handlade om porr.

Page 3-bilderna har snarare blivit moraliserande.

Till skillnad från de kvinnor som The Suns redaktion ­dömer ut som ”fula” exempelvis Angela Merkel – eller tragiska och depraverade – som Britney Spears - ska tuttjejerna stå för en fin, ­enkel och glad sexualitet à la jolly old England.

En av de få gångerna man flyttat bröstbilden längre bak i tidningen var när den enda kvinna som The Sun någonsin respekterat gick och dog, alltså Margaret Thatcher.

Men framför allt riktar sig inte längre fotona på Nicole, Poppy och Lucy från Liverpool i första hand till heteromän.

Målgruppen är feminister.

Numera är det lika viktigt för The Sun att häckla den växande brittiska kvinno­rörelsen som att sprida bröst till massorna.

Tilltaget denna vecka var ett tydligt försök att retas med de feministkampanjer som kritiserat utviken. Fattas bara att ägaren Rupert Murdoch ska gå ut och försvara glamourmodeller som en form av ”satir”.

Och ärligt talat, varför inte.

Det finns något väldigt ­komiskt i att en av världens största papperstidningar ­ägnar sin dyrbara sida tre åt ett par tuttar.

ARTIKELN HANDLAR OM