Så sprids lögnen att muslimer hatar julen

Historien om stackars julgranen i Hörby årets "pepparkaksgubbe”

Foto: Tobias Lagerholm/Skånska Dagbladet
Natten till lördagen sågades granen på torget i Hörby ner. Snart spreds rasistiska rykten om vem som låg bakom, trots att ingen misstänkts eller gripits.
KOLUMNISTER

Morgonen innan första advent möttes invånarna i skånska Hörby av en sorglig syn. På Nya torg låg den kommunala julgranen kapad, fälld med motorsåg. Hörbyborna blev förskräckta, och drog egna parelleller - till en misshandel nyligen, allmänt nattstök på torget. En kvinna berättade för Skånska dagbladet att hon skaffat ”knockoutspray” på Clas Ohlson.

Men historien om den stackars julgranen i Hörby slutar inte där.

Den kommer färdas blixtsnabbt över världen, hamna i händerna på rasistisk nätpöbel, bli en symbol för ondskan som sägs förgifta våra samhällen - och framför allt vårt julemys.

Det finns ju inget som eldar hatbrasan så som idén om att Julen är hotad.

I Facebook-kommentarer anklagas snart muslimer, nyanlända och invandrare för att ligga bakom granfällningen. ”Skjut blattingarna” skriver någon. Viralgranskaren Jack Werner gräver fram hur internationella extremhögersajter sprider fejknyheten. ”Islamiseringen verkar ha gått långt i Hörby” twittrar islamofobiska publicisten Ingrid Carlqvist.

Att ingen misstänkts eller gripits är oviktigt. Det är redan full rulle i rasisttomtarnas verkstad.

Och det visar sig att lögnen ”muslimer hatar julgranar” inte är ny.

Det är en hel genre.

Bara de senaste veckorna har flera liknande storys blivit världsvirala.

De handlar om samma sak: rasande män från Mellanöstern som påstås riva ner pynt och sabotetera julträd i Sverige, Belgien eller Frankrike. Islamister som kräver att svenska kommuner släcker ner julbelysningen på stan, eftersom de känner sig kränkta. Och så vidare.

"Kriget mot julen” – som myten kallas i USA – har djupa rötter.

Förr en antisemitisk konspiration om att judar försökte stoppa firandet av Jesus födelsedag.

Idag anklagas pk-vänstern, och muslimerna.

I ett välklickat youtubeklipp river och klättrar människor i en ståtlig julgran mitt i ett köpcentrum. Enligt hatsajterna är det IS-sympatisörer som vill förstöra vår kristna julstämning.

Det de inte berättar är att granen står i Mall of Arabia, Kairo. För tro det eller ej, även muslimer kan fira jul.

Rättelse: I en tidigare version av texten stod det att det att det pågår en julgransplundring i videon från Kairo. Åsikterna om exakt vad som pågår går dock isär.