Attityden till våra djur är självisk och korkad

KOLUMNISTER

Petra Östergrens bok "Porr, horor och feminister" har skapat debatt. Senaste veckan har jag diskuterat prostitution med vännerna. Otaliga argument för och emot har stötts och blötts:

- Ingen ska tvingas sälja sig själv ...

- OM en vuxen vill sälja och en annan vill köpa och allt sker utan tvång så är det deras privatsak!

- Kvinnokroppar ska inte reduceras till konsumtionsvaror!

Det var då glödlampan ovanför mitt huvud tändes.

Alla ni som är emot prostitution ... konsumtionen av kroppar ÄR redan legaliserad! Inte nog med det, konsumtionen tros vara sund och nödvändig och de som inte deltar i exploaterandet anses vara konstiga.

Jag pratar om djurens kroppar. Om prostitution är konsumtion av människor så är köttätande konsumtion av djur.

"De har det säkert bra"

Prostitution anses vara fel trots att både sex och köp av tjänster annars är tillåtna aktiviteter. Man beaktar kvinnornas lidande, så sexköparens njutning och det faktum att sex är ett grundläggande mänskligt behov ses inte som gilitiga argument.

Varför godtas då dessa argument när det gäller djur?

Konsumtion av en levande varelse.

Reducerandet av henne till en vara.

Ignorans för hennes lidande på grund av egen njutning.

Förnekande av typen "de har det säkert bra".

Skicka nu inga arga mejl à la "varför likställer Nima kvinnor med djur?" Det gör jag självklart inte, men genom tankeleken där våra resonemang om djur tillämpas på en mänsklig grupp blir det tydligare hur jävligt vi beter oss:

Säg att man i lokala Ica-affären möts av en massa kvinnor vid hyllorna. För en ringa summa kan man ha sex med dem. "Lammkött", saftiga bröst och lår förpackade i snygga kläder och stark makeup. Reklam"lmer och broschyrer försäkrar att tjejerna är nöjda med sin situation: "De får mat, blir ej slagna, sover i inte alltför små rum och får leka med andra honor."

Inget avslöjar att kvinnorna lider och be"nner sig där mot sin vilja. De kan inte tala och deras ansikten döljs.

Kunderna är nöjda. Bara när det rapporteras att gonorré har upptäckts i en leverans sker en tillfällig konsumtionsminskning, men så "nns alltid de som stolt säger att de minsann inte skräms av mediehysterin och fortsätter köpa kött.

Skulle du inte bli upprörd om folk sket i kvinnornas situation med motiveringen att "det är gott och dessutom mår man dåligt om man inte kn-llar regelbundet" ? Skulle inte du skaka på huvudet om de sa: "Det är praktiskt, vem orkar gå ut till skogen ... eh krogen och jaga? Bättre att köpa i affären"?

Ser inte deras verklighet

Så ser det ut i våra matbutiker och sådana argument används där. I reklamen betar kossor på gröna ängar och tecknade grisar vill gladeligen förvandlas till skinka. Vi kan praktiskt nog inte se deras verklighet och väljer att lita på mathallickarna och bordellmamma Scan som levererar "varorna".

Visst, ingen har sex med dessa varor - de dödas och styckas bara - men även om konsumtionen är annorlunda så är principerna desamma som på de tyska bordeller som folk upprörs över. Andras kroppar används egoistiskt.

Tyvärr är inte köttkonsumtion bara själviskt utan även korkat och onödigt: Hälsa? Vegetarisk kost räcker gott och väl för att tillgodose våra näringsbehov. Miljö? I Sverige är jordbruket och djuruppfödningen två av de största källorna till kväveutsläpp som leder till övergödning av våra sjöar.

Fast vem bryr sig? Det är ju så gott.

Nima Daryamadj

ARTIKELN HANDLAR OM