Rättegången står still – trots 53 kallade vittnen

KOLUMNISTER

FALUN. 53 vittnen har kallats, vilket välvilligt kan anses vara ett utslag av åklagarnas noggrannhet.

Den elake säger att de kommer ägna sig åt veckor av ovidkommande babbel för att de inte har en aning om vad som hände Linda Chen.

Alla viktiga förhör i rättegången mot Mats Alm har hållits, vilket inte hindrar att vi inte ens är halvvägs genom den.

Gårdagens löpande band av vittnen är talande för hur resten av målet kommer gestalta sig:

Linda Chens förre make. Talar mandarin, förhörs med tolk. De flyttade ihop och gifte sig kort efter att ha träffats. De separerade 2007. Hon var snäll men hade temperament.

Alms förra, tyska flickvän. Förhörs med tolk på telefon. Säger att han skickade kärleksfulla och sorgsna sms till henne vid tiden runt Chens försvinnande. Han var dessutom svartsjuk.

Ägaren till gatuköket där Alm arbetade för tio år sedan. Vittnar om att Alm stulit 90?000 kronor ur kassan. Han avslöjas, betalar tillbaks, ägaren struntar i att gå till polisen.

Kompis till Alm och Chen sedan 2008. Berättar att Alm på krogen knuffade till en man som strök Chen över håret.

Granne till Alm och Chen. Satt på balkongen en kväll i maj eller juni förra året då hon hör en kvinna skrika ”släpp mig, släpp mig” från innergården. Hon såg två personer, möjligen en man och en kvinna. Tänkte att det nog var Alm och Chen som bråkade, men visste inte så noga.

Ansvarig för catering på en ICA-butik i Falun. Kvinnan berättar att Alm två gånger varit inne och pratat om mat till sitt bröllop. Det blev dock aldrig någon beställning.

Kundtjänstchef på ett försäkringsbolag. Paret skaffade en livförsäkring som skulle falla ut om någon av dem dog. Kvinnan berättar om hur försäkringen var konstruerad.

Ni hör själva. Detta är inga vittnesmål som ens kommer i närheten av att fälla Alm för någonting.

Det vassaste är ett krogbråk av ett slag vi ser tretton på ett dussin av en vanlig fredagskväll samt en stöld som preskriberades för fem år sedan.

Inte heller antyder dessa berättelser något om vad som hände när Linda Chen försvann.

I en paus frågar jag kammaråklagare Niclas Eltenius hur nödvändigt detta pedanteri egentligen är. Han ler och säger att han kanske kommer skippa några vittnen framöver.

Om inte rätten plötsligt beslutade att Alm ska genomgå en liten sinnesundersökning hade över huvud taget inget av vikt inträffat i går.

Vi har i sak inte rört oss många millimeter sedan rättegångens första dag. Vi vet ännu ingenting om vad som hände.

Det här är mordrättegången där vi inte ens vet om offret blev mördat.

Det är för att kompensera detta stora frågetecken som alla dessa meningslösa förhör hålls.

Det är därför vi kommer sitta här till i slutet av maj.

ARTIKELN HANDLAR OM